YouTube

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
YouTube
YouTube logo
Ejer Google (2006-nu)
Hjemmeside YouTube
Slogan "Broadcast Yourself" (2005-2012)
Skrevet i Python[1]
Sprog Engelsk m.fl. (54 i alt)
Lanceret 14. februar 2005
Skabt af Steve Chen, Chad Hurley og Jawed Karim

YouTube er en videodelingshjemmeside, lavet af tre af PayPals tidligere ansatte.[2] YouTube blev oprettet d. 15 februar 2005 og har været ejet af Google siden 2006.[3] De enkelte brugere kan uploade videoer og på den måde dele videoer med hele verden i bedste web 2.0 stil.

YouTube består næsten udelukkende af brugergenereret indhold, det vil sige videoer lavet af YouTube brugerne. Videoerne på YouTube spænder bredt og man kan finde ting som: filmklip, TV-klip, musikvideoer, videoblogs, små underholdende videoer, uddannelsesmæssige videoer og meget andet.

Noget af det der gør YouTube lidt kontroversielt er, at det er simpelt at uploade materiale, men knapt så simpelt at kontrollere om tingene overholder copyright lovgivningen.

Upload til YouTube

For at man kan uploade noget til YouTube skal man have en konto ved google - en såkaldt Google Account, som er gratis at oprette, og man kan i tilgift vælge at få en Gmail med oven i købet. Om man vil udnytte de muligheder, er selvfølgelig op til en selv.

Man starter altså med at logge ind, eller oprette en konto. Dette gør man i øverste højre hjørne af YouTube.

Når man er logget ind, så kan man uploade ved at klikke Upload.

YouTube-kanal

Første gang man uploader skal man konfigurere sin YouTube-konto - en såkaldt kanal.

En kanal er en personlig side som indeholder mange forskellige ting: Intro, banner, udvalgte kanaler, diskussion, beskrivelse og flere ting.

Kanalen bruges til at personliggøre sin profil, så folk kan få en ide om hvad for en slags videoer man uploader. Det kan være man har et billede i sit banner der beskriver den stil man har, eller noget der relaterer til videoerne man har uploadet. Det gør det nemmere for besøgende, at få et hurtigt indtryk af kanalen, ved første øjekast.

Der er også mange firmaer og institutioner der bruger YouTube som deres personlige side/kanal, altså et billede udad til. Der er mange eksempler på firmaer der ligger reklamefilm og lignende ud eller efterskoler har også tit en side hvor de ligger opvisninger eller video fra andre arrangementer på YouTube.

Man kan også lave en introvideo som automatisk bliver afspillet når kanalsiden loades. Det vil sige at hvis en besøgende kommer ind på siden er det noget af det første de vil se. Det kan være en video hvor man forklarer om sin kanal, eller i andre tilfælde kan det være den nyeste, eller mest sete video på kanalen.

Udvalgte kanaler ses i højre side af kanalen, der kan den enkelte brugere linke til andre kanaler. Så hvis besøgende ser kanaler, kan man nemt komme videre ved at se på de udvalgte kanaler, som tit har noget at gøre med indholdet på den kanal man er på i forvejen.

Diskussionsdelen af en kanal kan findes under banneret her kan man kommentere og diskuttere om kanalen som en helhed. Man kan diskuttere indholdet af kanalen eller stille spørgsmål. Man kan i nogle tilfælde komme i kontakt med ejeren af kanalen, men det er ikke altid ejeren bruger diskussionssiden.

Man kan også læse om siden og søge. Om siden er skrevet af kanalejeren og kan tit hjælpe de besøgende for at få et bedre overblik. Søgning er også en mulighed og man søger på videonavne og tags. Det gør det nemmere at navigere en kanalside.

Forskellige kanaler

Der findes mange forskellige kanaler på YouTube. Der er gaming, musik, underholdning, læring og meget andet. Indholdet er afhængig af brugerne og det er derfor kun fantasien der sætter grænser.

Underholdning

Den kanal med flest abbonnenter på YouTube er PewDiePie, med sine 14.250.000 abonneneter har han over 500.000 mere end YouTubes egen kanal.[4] PewDiePie er et godt eksempel på at gaming er ved at blive en rigtig stor del af YouTube, dette afspejler sig også statistisk da Machinimas kanal er den kanal med flest visninger på YouTube med ca. 4.500.000.000 visninger. Machinima er et gamingnetværk.[5]

Der er også mange underholdningskanaler på YouTube. Nogle af de største er Smosh og Nigahiga. Kanaler som disse har fokus på at underholde folk og formatet er som regel små korte videoer, som kan få en tid at grine eller tænke sig om.

Musik

Der er også mange forskellige musikkanaler. Der er såkaldte Vevokanaler som er musik fra kendte musikproducente. Vevo er det største online katalog med musik og video i høj kvalitet.[6].

Virksomheder og organisationer

Der er også eksempler på virksomheder som har en YouTube-kanal.

Organisationer

Videnskanaler

Tutorials

Science

Upload

Når man har en film man vil uploade, skal man sørge for at have det rigtige filformat - se kompatible filtyper nedenfor.

Videoer er som regel store filer, dog varierer det i forhold til kvalitet og længde. YouTube er dog så smart at man mens man uploader videoen kan begynde at skrive titel, beskrivelse og tags.

Firmaer kan få adgangs til YouTubes API så man har mulighed for at uploade uden at være direkte i forbindelse med YouTubesiden. Det er især brugt på webcams, mobiltelefoner og andre transportable enheder.

De ting man skal udfylde er i web 2.0 tankegangen, at det skal være muligt at søge på den film du uploader, derfor skal der være en beskrivelse, tags (relevante søgeord) og en titel. Det hele skal sørge for at videoen er nemmere at finde.

Kompatible filtyper

Følgende filtyper vil kunne uploades til YouTube uden problemmer.[7]

 • .MOV
 • .MPEG4
 • .AVI
 • .WMV
 • .MPEGPS
 • .FLV
 • 3GPP
 • WebM

Hvis man har en fil som ikke er en af ovenstående, skal filtypen konverteres får det kan uploades.

YouTube som job

Mange mennesker uploader videoer til youtube hver dag og nogle af disse brugere er mere populære end andre.

YouTube tjener penge ved at spille reklamer før, efter eller under videoerne. Brugere som har mange seere eller abonnenter, eller måske begge dele kan ansøge om YouTube-partnerskab, hvilket giver dem en del af de penge som Youtube tjener via reklamerne. Dog skal man tænke over at hvis folk ikke ser reklamerne får hverken YouTube eller brugeren penge for dem. Det kan være ved nogle håndholdte enheder, der ikke kan vise reklamerne, eller hvis man har add-ons til sin browser der blokerer reklamer, som f.eks. AdBlock.

Flere brugere som er meget "kendte" på YouTube laver ikke andet end videoer, da de får så mange penge udbetalt af YouTube at de ikke behøver et arbejde. Derfor er videoproducering på YouTube også et arbejde.

Referencer

 1. http://usatoday30.usatoday.com/tech/news/techinnovations/2005-11-21-video-websites_x.htm Graham, Jefferson - USA today
 2. http://usatoday30.usatoday.com/tech/news/techinnovations/2005-11-21-video-websites_x.htm Graham, Jefferson - USA today
 3. http://en.wikipedia.org/wiki/YouTube Engelsk wikipediaside om YouTube - set 24/09-2013
 4. http://socialblade.com/youtube/top/10 SocialBlade YouTube statistik - set 10/10-2013
 5. http://www.machinima.com/ Machinimas hjemmeside - set 10/10-2013
 6. http://www.thembj.org/2010/12/back-to-vevo-music-videos-on-tv/ Music Business Journal
 7. https://support.google.com/youtube/troubleshooter/2888402?hl=en Google supportside om YouTube filformater - set 24/9-2013