Wikipedia

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Wikipedia
Wikipedia logo detail.png

Wikipedia's logo
Ejer Wikimedia Foundation
Hjemmeside Wikipedia
Sprog 276 aktive versioner (286 totalt)
Lanceret 15 Januar 2001
Skabt af Jimmy Wales, Larry Sanger
Slogan The Free Encyclopedia that anyone can edit

Wikipedia[1] er en hjemmeside med viden om stort set alt i verden. Både eksisterende ting og fiktion. Wikipedia[1] blev grundlagt i 2001 og har siden, med hjælp fra hele verden, udviklet sig til at blive en af de største informations kilder i verden, hvor alt indehold kommer fra brugerne.

Hvem styrer Wikipedia?

Wikipedia[1] er et encyklopædi, som er baseret på brugerindhold. Alle kan tilføje viden til eksisterende emner, eller lave en ny side, med viden man ønsker at give videre. Wikipedia styres af Wikimedia, som er en non-profit, donationsbaseret organisation.
Den engelske udgave af Wikipedia har klart det meste indhold, og er den mest opdaterede.

Brugerhierarki

Selvom Wikipedia er brugerindholds baseret og kan blive redigeret af alle med en internetforbindelse, er det stadig nødvendigt med en hvis administration. Hvis man ikke har oprettet en brugere, vil ens redigering vises på ens ip-adresse. Det er dog en god ide at oprette sig som bruger på Wikipedia, da visse sider kan være beskyttet mod redigeringer fra ip-baserede brugere, for at undgå hærværk. Desuden er det langt mere overskueligt at se det indhold man har redigeret, hvis man anvender en bruger.
På Wikipedia er der 5 brugerrange.

Ip-baserede brugere: Disse brugere kan gå ind og redigere på forskellige artikler på de forskellige Wikis, men kan dog risikere at blive låst ude fra visse beskyttede artikler.

Brugere med brugernavne: Disse brugere kan det samme som ip-baserede brugere, men kan derudover også redigere i visse sider, der ellers er låst for ip-brugere. Desuden kan de oprette deres egen brugerside og kan nemt følge deres egen redigeringer.

Administratorer: Administratorer er brugere der har bidraget med kvalitets indhold, og har været med til at opretholde kvaliteten af et wiki. Disse brugere kan slette artikler, blokere brugere og beskytte artikler

Bureaukrater: Bureaukrater er administratorer som også kan ændre brugernavne.

Forvalter: En forvalter sørger for at administratorer ikke misbruger deres magt. De kan fratage administrator rettigheder. De bliver valgt demokratisk en gang om året.

Historie

Jimmy Wales

Jimmy Wales[2] er født den 7 august 1966 og er en amerikansk internet entreprenør. Han er bedst kendt for at være medstifter og initiativtager af det online encyklopædi Wikipedia.
Han er født i Huntsville, Alabama i US. Han har været på Randolph School, en universitets forbedredende skole og endte med en bachelor og kandidat i finans.
Mens han tog sin kandidat uddannelse, underviste han på to universiteter, men gjorde ikke sin PhD(Doctor of Philosophy)[3] færdig, da han fik tilbudt et job under finanser, og senere fik arbejde som forsknings direktør.
I 1996 grundlagde Jimmy Wales[2] og to partnere, den mandlige orienterede hjemmeside Bomis[4] som indeholder underholdning for voksne.

Den 15 januar 2001, åbnede Jimmy Wales[2] og Larry Sanger[5] Wikipedia[1] til offentligheden. Sidens indehold er frit tilgængeligt for alle, og alle kan bidrage med viden.

Larry Sanger

Larry Sanger[5] er født den 16 juli 1968. Han var med til at grundlægge Wikipedia[1] og har selv grundlagt siden Citizendium[6].
Han er opvokset i Alaska hvor han i en tidelig alder var interesseret i filosofi. Han har en bachelor og kandidat i filosofi.
Larry Sanger[5] forlod i 2002 Wikipedia[1], og blev ansat som filosofilærer på Ohio State University[7].
Lige nu(år 2013) arbejder han på et projekt, der skal lærer børn at læse.

Hvad gør Wikipedia til et socialt medie?

Alt indhold kommer fra brugerne, hvilket sker i Sociale Medier eller Web 2.0. Nogle mener at Wikipedia[1] ikke er en pålidelig kilde, da alt materialet kommer fra brugerne. Men undersøgelser viser at skriver man noget, som ikke er korrekt, var gennemsnitstiden for at det blev rettet til det korrekte cirka. 5 minutter, hvilket gør det til en pålidelig Web 2.0 informations kilde.
Wikipedia[1] har en rangsystem der gør, at brugere der bidrager med godt indehold, og hjælper med at gennemse nye artikler og vedligeholde andre artikler, kommer højere op i rangsystemet, og får derfor flere og flere muligheder for at hjælpe Wikipedia[1].

Software og Hardware

Oprindeligt var Wikipedia baseret på UseModWiki[8] som er et wikiprogram udviklet i Perl programmerings sproget af Clifford Adams.
I 2002 skiftede størstedelen af Wikipedia til at være PHP og MySQL baseret.
Da Wikipedia modtager en enorm mængde anmodninger fra brugere verden over, er deres servere placeret på 4 forskellige steder verden over. Fordelt på disse placeringer har Wikipedia over 200 servere for at kunne håndtere 2000-7000 side visninger per sekund.

Redigering af Wikipedia

Når brugerne redigerer i en Wikipedia artikel, skrives der i et opmærkningssprog kaldet Wikitext. Wikitext syntax kan læres på Wikipedia[9]. Som ekstra, kan man bruge visse dele af opmærkningssprogene HTML og LaTeX. Samme sprog bliver brugt på flere andre wiki lignende sider, som denne. Dog har de nogle gang færre muligheder end det reelle Wikipedia.

Referencer