Web 3.0

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Web 3.0 er en browser som gør det muligt at analysere indholdet i mange forskellige internetsider og integrere det med andre programmer og applikationer. Som fx din mobil telefon, som kan finde alle læger, caféer og butikker i området, bare ved at søge på enkelte ord.

Man kan også godt sige at maskinen finder information fra flere sider og præsenterer det man søger efter, så hvis du f.x. skal til læge, så går computeren ind kigger på forskellige lægeklinikkers hjemmesider, og finder en læge der ligger i nærheden, ud fra GPS-oplysninger, og samtidigt tjekker hvornår man kan få en tid ved den læge, og derefter giver dig adresserne på dem i nærheden med forslag til tider, hvor du har plads i din kalender. Den læge du så accepterer vil den med et enkelt klik kunne gennemføre reservationen ved, lægge det ind i din kalender og komme med et ruteforslag til hvordan du finder hen til lægen.

Hvad kan Web 3.0?

Web 3.0 er efterfølgeren til Web 2.0. Hvor Web 2.0 var baseret interaktiv kommunikation, hvor brugeren indtaster oplysninger og deler viden/information med andre, således at den enkelte server kan kombinere det brugeren har indlæst og skabe større værdi ved at mange brugere bidrager. Tilføjelsen i Web 3.0 vil være at man oplever det som et mere advanceret internet, ved at det kan kombinere oplysninger fra flere forskellige hjemmesider og det kan interagere med flere forskellige applikationer, så brugeren oplever større værdi ved en mindre indsats.

Ud over at være mere advanceret, har Web 3.0 en række tiltrækkende egenskaber [1].

  • Fokuseret på individet
  • Det Semantiske internet
  • Brugeren bliver mere indraget
  • Live streaming
  • og mange flere

Web 3.0 forbedre generalt indvolveringen af den individuelle internetbruger, samtidig med at mange egenskaber bliver forbedret.

Semantisk web

Det semantiske web er et udtryk fundet på af Tim Berners-Lee, også kendt som skaberen af World Wide Web [2]. Tim Berners-Lee har udtrykt at det semantiske web bare er en egenskab, og selve Web 3.0 vil blive meget større.

Selve idéen med det semantiske web, er at betragte hele internettet som en kombination af databaser, ved at alle sider stiller sine informationer tilgængeligt i et maskinlæsbart format som f.x. XML, eller i den specielle version af XML der hedder RDF. På den måde vil man ved hjælp af applikationsprogrammer kunne samle alt internettets viden som om det lå i en database, og derefter via Web 3.0 gøre informationer mere tilgængelige. Hele formålet er at computeren selv skal kunne være i stand til at målrette søgninger og integrere det sammen med andre applikationer som f.x. kalender, mail, sms og andet, så brugeren får mere værdi ud af sin søgning. [3].

Mange beskriver at idéen om det semantiske web og Web 3.0 kan udvides og gøres mere anvendeligt ved at anvende kunstig intelligens, der dirigerer søgningen på en bedre måde, ved at computeren lærer menneskets opførsel, og på den måde vil kunne gøre programmets opførsel bedre, end det ville kunne laves som en forprogrammeret applikation.

Referencer