Web 2.0

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Web 2.0 Tjenester

Web 2.0 er den ’platform’ der så at sige tillader brugergenereret indhold, såsom et encyklopædi med åbent indhold, en blog, et forum eller lignende. Web 2.0 blev offentliggjort i år 2004 til en konference som blev afholdt af O’Reilly Media som er associeret af Tim O’Reilly.

Web 2.0 var dog ikke helt nyt, det var nemlig en videreudvikling af Web 1.0, hvor en hel ny række teknologier nu blev muliggjort i Web 2.0, den største udvikling var at man nu kunne bidrage med sit eget når man besøgte en hjemmeside, det kunne f.eks. være ved at uploade et billede, en sang eller en video, det kunne også være i form af chat sider, hvor man vil kunne snakke med mennesker fra hele verden.

Det at man nu kunne kommunikere på ingen tid gennem internettet lukkede også op for mange menneskers øjne, vi så godt nok tv og hørte radio denne gang, men en almindelig travl husstand kan sagtens ikke have tid til den slags, så de måtte høre hvad de fik af vide rundt omkring og hvad der stod i aviserne. Internettet derimod, der var ikke et bestemt tidspunkt du skulle logge ind og se noget, det var offentligt tilgængeligt ved en enkelt søgelinje fra Google. Man kunne meget nemmere følge med i nyhederne derinde, men på tidspunktet var det ret nyt og ikke mange voksne mennesker benyttede sig af denne funktion. Det er først i dag, man ligesom kan se hvor hurtigt nyheder spreder sig inde på internettet både på godt og på ondt.

I Web 2.0 er det nu muligt at tilbyde tjenester som tillader brugergeneret indhold, tydelige eksempler på Web 2.0 er Facebook og YouTube. Begge disse sider tillader at man faktisk opretter sin egen bruger, uploader sit eget musik, sine egne billeder, eller endda sine hjemmevideor. Det koster intet at være medlem af enten Facebook eller YouTube.

Hvor Web 1.0 er en meget centralistisk fortælling som har en stram struktur og kun tillader en fortæller, er Web 2.0 mere baseret på underholdning, tempo osv. Man fokusere på brugerens mening og man får en sag belyst fra mange forskellige vinkler og ikke kun forfatterens. Det er også hvad man kan kalde en multifortælling. Web 2.0 fokusere på hele tiden at opdatere sig så man er altid online.

Integration

Web 2.0 kan integreres på flere niveauer, fra simpel fil upload i form af billeder og video til et helt "Web 2.0 samfund". Et "Web 2.0 samfund" er en siden hvor brugere har mulighed for at være med til at drive siden. Det mest velkendte eksempel på en bruger drevet side er Wikipedia. Når du starter med at bruge siden har du en hvis række rettigheder, men efterhånden som du bruger det og andre brugere ser hvad du laver, opnår du en større mængde rettigheder.

Teknologi

For at Web 2.0 kan lade sig gøre har man brug for to bestemte typer programmering, sammenkoblet til at give dynamiske sider. Tilbage i 1990 blev standarden for AJAX defineret, som banede vej for Web 2.0.

Server-side programmering

Server-side programmering er programmering der bliver eksekveret på server enden af en hjemmeside. Den interagerer oftest med en database og har mulighed for at sende mails og bruge diverse andre funktioner som serveren kun har adgang til. En server er i et miljø man kan stole på, da man har kontrol over hvilken kode der bliver eksekveret og brugere kun har den mængde indflydelse man ønsker. Konto validering vil altid foregå server siden da man ikke har kontrol over hvordan koden bliver eksekveret hos en klient, og det derfor ville være muligt for en klient at skaffe sig uønsket adgang.

Eksempler

Client-side programmering

Client-side programmering er programmering der bliver eksekveret på klientens ende af en hjemmeside. Den sender forespørgsler til en server og agerer forskelligt alt efter hvilket svar den får. En klient er i et miljø man ikke kan stole på. En klient stoler man på til at udregne ikke kritiske ting, som hvordan en tekst skal placeres, men alt der er kritisk bliver udregnet på serveren, men efter anmodning fra klienten.

Eksempler

Velkendte eksempler som benytter Web 2.0

Identitet

Udviklingen af Web 2.0 havde som sagt det største spring, det at man nu selv kunne bidrage med sit, enten i form af video, musik, billeder, tekst og meget mere. Der var dog ingen der ville kunne bekræfte om det var en video af dig selv, et billede af dig selv eller en tekst om dig selv, du kunne mere eller mindre leve et opdigtet liv på internettet, hvor du f.eks. udgav dig for at være din nabo, en du så op til eller bare et drømme liv. Din identitet var/er anonym.

Og kigger man på internettets diverse forums så kan man også tydeligt se at internettet virkelig er en mulighed for at ”leve” sit drømme liv. Der er utrolig mange som knytter sig til deres computere, internettet og som nærmest ’misbruger’ dette, især unge mennesker bliver indelukkede, får en dårlig koncentrationsevne, det kan være fordi de har det godt ’socialt’ inde på internettet, ligesom der er folk som spammer, er trælse og dumme at høre på, på internettet er der naturligvis også hjælpsomme og venlige folk, som er gode at snakke med og som man kan fortælle alt fordi de ikke kender en personligt.

Web 2.0 Til Undervisning

Muligheden for at benytte Web 2.0 i undervisningen i skolen er også blevet tilgængelig og det kan ses mange steder på internettet. F.eks. ligesom her på vores HTX Wiki.

Eleverne får her muligheden for at skrive om et emne som ender på internettet, og som kan være til gavn for andre folk, som vil søge information. Vi kan hjælpe hinanden, hvis fx en elev kan se der mangler noget på wikien, så kan eleven vælge at bidrage med lidt tekst til wikien, eller hvis noget er forkert, så lige rette det..

Internettet som sådan er meget fascinerende og det kan nemt gå ind og være mere spændende end undervisningen i skolen, derfor kan det være farligt hvis en lærer hiver et ekstremt kedeligt emne frem, eleven åbner naturligvis bare skærmen op og surfer på nettet.

Web 3.0 Under udvikling

En ny række videnskabelige teknologier er ved at blive udviklet. Internettet når snart dets reform med Web 3.0 . Som Web 2.0 var en udvikling på Web 1.0 er Web 3.0 en udvikling på Web 2.0. Web 3.0 vil være en viderebygning på Web 2.0 og en lang slynge af nye funktioner vil blive kastet ud på internettet, et af de mest omtalte bliver at internettet ikke kun vil kunne læse information, men også være i stand til at fortolke det og bringe informationen til gode, med det mener jeg at det vil drage nytte af informationen man fortæller maskinen.

Det er så småt allerede udviklet at diverse supermarkeder uploader deres tilbudsavis på internettet, det drager vi nytte af at vi på vores mobil blot kan indtaste et søgeord f.eks. Bacon, så kommer der en liste med alle steder indenfor en hvis radius hvor Bacon er på tilbud

Referencer

1. http://oreilly.com/web2/archive/what-is-web-20.html

2. http://da.wikipedia.org/wiki/Web_2.0

3. http://blog.bleau.dk/2010/hvad-er-web-1-0/

4. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Web_2.0_Map.svg

5. http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/hvem-hvad-hvor-web-tre-nul