Viral markedsføring

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Illustration af viral markedsføring[1]

Viral markedsføring er en markedsføringsteknik der udnytter sociale netværker, oftest over internettet. Viral markedsføring benytter sig af modtageren som "spreder". Det kræver at budskabet er ekseptionelt sjov eller anderledes, det kræver nemligt at det er noget modtageren har lyst til at dele med andre. Når budskabet bliver delt af modtageren er der mange nye der ser det, som også deler det. Hermed stiger seertallets hastighed og omfang hele tiden.


Ordet viral stammer fra ordet virus. Ser man på ordet virus og sammenligner med definitionen ovenfor kan vi se hvorfor. Man har brugt ordet for at refere til den eksplosive spredning som en virus kan skabe.


Tjenester sådan sociale medier og e-mails er hvad der hyppigst bliver brugt til denne form for markedsføring, da det åbenlyst er det nemmeste at dele budskabet igennem. Hermed kan vi også sige at viral markedsføring udnytter Web 2.0 i stor grad. Dog findes der former for viral markedsføring udenfor internettet, hvor der kan spredes noget igennem rygter mm. Denne metode vil være mest effektiv på større organisationer, selvom at viral markedsføring kan få større succes igennem internettet.[2]


5 Trin til god viral markedsføring

Seacoach har i samarbejde med nogle eksperter udgivet et 5-trins guide til god viral markedsføring.


1 - Få følelserne frem i folk
Som går ud på at få nogle bestemte følelser frem i folk. For at få folk til at dele budskabet, kræver det at man får følelser som sorg, medfølelse, glæde, surhed, kærlighed eller lignende frem i folk.

2 - Gør noget uventet
Dette punkt går ud på at gøre noget folk ikke forventer, noget folk bliver overrasket over.

3 - Lad vær med at reklamere
Dette punkt prøver at vise det man ikke skal gøre, som er at lave en reklame. Det man skal fokusere på er at lave en sjov, indholdsrig og uforventet kampagne - Dog med en diskret eller indirekte præsentation af podukt/firma.

4 - Gør det nemt at dele
Med dette punkt er det meningen at man skal forstå at det er et krav, for at det skal virke, at det er nemt at dele. Altså er det en video skal den på youtube så folk kan dele det på Facebook, Twitter, deres personlige hjemmesider mm. Derudover hvis det er et billede skal der sørges for nogle "DEL PÅ ..." knapper eller DOWNLOAD knapper el. lignene. Som en konklusion på dette punkt skal det altså være muligt, oplagt og nemt på alle punkter at dele.

5 - Konklusion på viral markedsfring
Dette punkt er bare for at minde om den vigtigste del. Altså at spille på folks følelser, og huske ikke at få for meget reklame ind i det.


Find større uddybning af trinene på Guide til viral markedsførin www.seacoach.dk


Eksempel

Der findes rigtig mange eksempler på denne form for markedsføring, da den bliver brugt rigtig meget. Heineken reklamen[3] som har kørt meget i TV og YouTube er blevet lavet til denne form. Den har haft god succes med det, og er blevet delt rigtig meget på Facebook[4] og andre lignende sociale netværker. Det kan også fungere som noget så simpelt, som det McDonald's har udført på Facebook. De har lagt et billede[5] ud, hvor der var reklameret med gratis cola hele dagen, fordi de havde fået et bestemt antal likes.

Et medie som bliver brugt til viral markedsføring er Youtube. Her har der været utallige forsøg på at få et produkt frem i verden. Et af de forsøg er et blender firma som blender elektroniske ting, de film blev kendt som "Will It Blend?" Mange ved måske ikke at videoerne rent faktisk er en reklame for www.blendtec.com der er et firma som laver og sælger blendere. En af de videoer kan man se herunder, hvor Blendtec prøver at blende en Ipad. Det viste sig senere at salget var steget markant efter disse videoer.

[Direkte Link]

I 2006 blev en Nascar bil stjålet af en fan.

Videoen viser en fan, der sniger sig ind i en bil og kører en lille tur. Han stopper dog hurtigt igen og bliver overmandet. Denne video blev vist et utal af gange på store tv-kanaler, men det viste sig senere at det hele var et reklame stunt for virksomheden Taxbrain.com der var sponsor for bilen, de ville gerne have noget opmærksomhed på internettet.

Episoden kan ses ca. 3 minutter og 20 sekunder inde i klippet.[6]

[Direkte Link]

Referencer