Usability Hjemmesider

Fra Holstebro HTX Wiki
(Omdirigeret fra Usability)
Skift til: navigering, søgning

Usability er et stort forsknings-felt, hvor danmark er med i spidsen af forskningen. En af grundlæggerne til forskningen inden for usability Jakob Nielsen[1].

Der er flere måder at sikre god usability på hjemmesider, som kan anvendes hver for sig, eller kombineres efter behov. Usability henviser til kvaliteten af en brugers erfaring når vedkommende interagerer med produkter eller systemer, der inkluderer hjemmesider, software, mekanismer eller applikationer. Usability handler om effektivitet, navigation, ydeevne og sidst men ikke mindst brugerens tilfredsstillelse.

Når man snakker om usability problemer, ser man tit at problemet er så enkelt, at brugeren ikke kan finde rundt på hjemmesiden - eller i hvert fald finde det nødvendige. Det kan også være at brugeren synes det er for uoverskueligt, hvilket kan resultere i at brugeren nemt mister fokus. For at undgå dette problem, i hvert fald inden for målgruppen, kan det være en god idé at foretage sig en Tænke Højt Test med en person fra målgruppen. Derudover kan man skabe usability problemer ved at placere nogle elementer eller funktioner ulogisk (igen, for målgruppen - det vil ofte være logisk for nogle), og dermed skabe forvirring for brugeren, og dermed nedsætte hans tilfredstillelse for hjemmesiden.

Men god usability er ikke tilstrækkeligt for en hjemmeside. Det er mange andre ting, der karakteriserer en hjemmeside.


Guidelines

Man kan følge en række design-regler eller guidelines, som man kan følge. Der har det amerikanske sundhedsvæsen udviklet et omfattende værk, hvor man kan udvælge sig de relevante dele http://www.usability.gov/guidelines/index.html

Heuristisk inspektion

En anden teknik er at foretage en heuristisk inspektion af sin hjemmeside, for at konstatere om den overholder designreglerne. Det er danskeren Jakob Nielsen, som er en guru inden for webdesign, der har udviklet denne teknik, og der kan læses meget om det på http://www.nngroup.com/topic/heuristic-evaluation/ som er det selskab han arbejder i, men man kan også få et bedre overblik på http://en.wikipedia.org/wiki/Heuristic_evaluation

Tænke Højt Test

En tredje teknik er at observere om brugeren kan finde ud af at bruge hjemmesiden (generelt produktet), og det kan man gøre ved hjælp af en Tænke Højt Test, hvor man ved hjælp af nogle opgaver lader en brugergruppe teste de ting der er centrale for ens websted.

Referencer