Torrent

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
µTorrent er den mest populære bittorent klient.


Hvad er en Torrent fil?

En torrent er en fil som indeholder data, som kan hentes via Bit-torrent. En torrent er kort sagt bare en fil, som indeholder en masse dele af en større fil, som er delt på forskellige hosts. Den endelige fil du henter via BitTorrent, kan være alt. Der er ikke nogen fil som ikke kan pakkes ned i en torrent. Typisk ser man normale .rar filer eller .zip filer. Det gør man da de normale filer der bliver pakket ned i torrents, er store filer.

Hvordan virker en torrent fil?

Når du henter en Torrent fil, vil den normalt ikke være af særlig stor størrelse. Du kan så vælge at åbne filen du har hentet i et Bit-torrent program, det kunne være uTorrent. Så vil programmet hente det som filen indeholder til dig. Torrentfiler fungerer ved at man deler den fil man gerne vil downloade op i mange dele på forskellige hostsider. Når du så har torrentfilen og downloader den via et program, vil den hente de forskellige dele af filen ned på din computer. Så man kan sige at en torrentfil indeholder informationer om hvor du henter de forskellige dele, det gør programmet så for dig. Det gør at at du kan hente store filere meget hurtigt.

Hvad kan man bruge Torrentfiler til?

Det som man primært bruger en torrent fil til, er at man har en fil, som henter andre filer via et program. De andre filer der hentes, hentes via andre netværker, hvor de er delt ud i små bider. Det gør det nemmere og hurtigere at hente store filer. Det er primært ulovlige filer der bliver sat sammen med torrents. Det kan være alt fra spil, filer til programmer, musik osv. De fleste spil, filer og programmer bliver lavet om til torrent filer, fordi det gør det nemt at hente store filer hurtigt. I princippet er selve spillene ikke det ulovlige hér, det er de filer, der er med til at gøre det til den "fulde version". (Læs mere i Pirateri.) Altså de filer der gør, at man kan bruge alle funktionerne i programmet/ spillet.

Kriminelt at dele visse torrent filer?

Det kan være kriminelt at dele filer via torrents. Det er det hvis der er tale om filer, som der enten ikke er betalt for, det kan være i form at forskellige programmer. (Her henvises til Pirateri igen.) Der kan også være tale om copyright til fil, musik og spil. Torrent filer bliver normalt brugt til ulovlige filer. Du kan hente forskellige torrent filer via hjemmesider, også downloade dem via programmer. Det er ikke ulovligt at uploade og dele torrent filer. Men det er derimod ulovligt at hente filer, hvor der indgår en vis for for ulovlighed, det kunne være brud på copyright og ulovlig deling af musik, film og andre ting.

Der har være meget snak omkring forskellige sider skulle have været lukket ned. For nyligt har The Pirate Bay været lukket ned, pga ulovlig fildeling. Den 29 januar 2008 lukkede alt adgang til hjemmesiden fra folk med tele2 som internetudbyder. Ikke lang tid efter fuldte Cybercity og TDC trop med at lukke for adgang til siden. Siden da har både Stofa og Fullrate også lukket adgang til siden.

Er det farligt at hente Torrentfiler?

Der er mange der er bange for at hente filer via torrents. Det er der dog ingen grund til. Der er ikke noget farligt over det, hvis man tager sine forholdsregler. Man skal altid kun dele og hente filer som man med sikkerhed ved hvad er, og som man er 100% sikker der ikke er copyright på. Hvis man henter filer med copyright, er det ulovligt. Der kan komme en stor bøde til folk som henter ulovlige ting via torrents. Samtidigt hvis du henter filer, som ser mistænkelige ud, er der stor chance for at det kan være en virus eller en keylogger. Så derfor skal man altid tage sine forholdsregler til torrents.

[1] [2] [3] [4]

Referencer

  1. http://www.isohunt.com/ Hjemmeside til at hente torrents. Der findes mange forskellige Jeg har valgt at fremhæve isohunt.com da det er en af de mest populære torrents sider på nettet.
  2. http://www.http://en.wikipedia.org/wiki/Torrent_file/ Hjemmeside som beskriver hvad en torrent fil er, dog på engelsk.
  3. http://http://www.hvordan.dk/hvordan-bruger-jeg-torrent/ Hjemmeside som beskriver hvordan man bruger en Torrent Fil.
  4. http://www.da.wikipedia.org/wiki/The_Pirate_Bay Information om The Pirate Bay, og om fildeling.