Tekstindhold på hjemmesider

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Usability

Man kan ikke direkte definere brugervenlighed eller Usability som det også hedder. Hvis der er god usability er det ikke noget man sådan lige tænker over, men derimod hvis der er dårlig usability ved man det med det samme.

Læsestrategi

Når en bruger interagerer med en hjemmeside, benytter han/hun sig regelmæssigt af en læsestrategi kaldet "Scan, Skip og Zoom". Dette betyder, at når brugeren er på websitet, vil han/hun scanne efter nøgleord, der interessere ham/hende. Finder brugeren ikke nøgleord indenfor sit interesseområde vil brugeren hurtigt skippe siden og fortsætte sin søgen. Derfor er det essentielt, når man skriver/opbygger en hjemmeside, at indkode nøgleord, således brugeren ikke skipper teksten. Såfremt brugeren, under sin scanning, finder et nøgleord stopper han/hun og zoomer ind for at læse mere: hermed har brugeren afsat ca. 2 sekunder på at læse teksten.

Eksempel:

Har brugeren for eksempel et problem, som søges løst via hjemmesiden på hjemmesiden http://www.holstebro.dk, der hedder:

"Kloakken inde på Lyksborgvej er stoppet – hvem skal jeg ringe til?"

Her har du vi normal sprogbrug nøgleordet kloakken, hvilket du (formegentligt) vil bruge gennem din scanning på Holstebro.dk's website. Der er dog et "lille" problem: Holstebro.dk har valgt at kalde 'kloakrister' for 'rendestensbrønde'[1] - som bruger, der leder efter ordet 'kloak', kan det hurtigt blive besværligt at skulle finde et ord, der slet ikke har relation til den opgave, han/hun er blevet stillet. Især yngre mennesker ville have svært ved at finde ordet "rendestensbrønd", da det ikke er et ord, der bliver brugt i daglig tale. Efter scanningen uden held med at finde nøgleordet, vil brugeren fortsætte sin søgning andetsteds.


Brugertyper

Der findes tre typer temperamenter når man læser. Den lidt interesserede, den interesserede og den meget interesserede.

Den lidt interesserede er en som skimter meget, som aldrig rigtig når at læse det igennem. De skal normalt bare bruge hurtig information. Den lidt interesseret bruger er meget utålmodig og hvis informationen ikke ligger lige foran brugeren, skipper man.

Den interesserede er lidt mere tålmodig end den lidt interesseret bruger. Den interesseret kan søge lidt mere stille og roligt, man har ikke så travlt. Hvis man ikke finder det man leder efter ret hurtigt kan den interesseret hurtigt opgive.

Den meget interesserede er den mest sjældne, disse søger meget målrettet. De kan sagtens læse lange tekster og downloader med glæde og printer ud.

Så når man skriver til nettet, skal man være opmærksom på hvilken målgruppe man skriver til, så man bl.a. med tekstindholdet kan ramme den læsertype man ønsker. Det er sjældent man kan lave en side hvor man kan skrive til alle, men man kan udforme det sådan at den lidt interesserede kan få de informationer de ønsker, og kan tilfredsstilles af f.x. en forside, hvor den interesserede kan læse lidt længere tekster direkte på nettet, mens den meget interesserede kan tilfredsstilles ved at der også leveres længere baggrundsartikler f.x. i PDF-format.

Abstraktionsstigen

Man skal tænke over hvem man retter sin side efter, fordi der kan være forskellige niveauer man snakker med hinanden på. Hvis man snakker i mellem professionelle vil man bruge fagudtrykkene. Eksemplet i bogen lyder: ”Hvis man snakker mellem børn f.eks. ville man bare kalde det en ko, men hvis man nu snakkede mellem voksne landmænd, ville de omtale dem kvier og kalve.”

Referencer