Storyboard

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
scene i et storyboard

Et storyboard er et planlægningsværktøj, der beskriver en kommunikation man vil udføre.

Der anvendes normalt til kommunikations-produkter, der udvikler sig i tid, som lydoptagelser og mest til film af forskellig karakter.

Teknikken kan anvendes til animationer[1], men mest af alt til film[2], hvor det indgår i ideudviklingen med pitch, synopsis, manuskript og drejebog.

Generelt kan man se det som et planlægningsværktøj[3], hvor selve Storyboardet betegnes som skitserne og beskrivelsen betegnes som manuskript eller drejebog.

Ideen med et storyboard

Ideen med et storyboard er at man kan planlægge hvad der skal være handlingen i en film, så man kan holde styr på hvilke optagelser man skal lave, og hvordan man har tænkt sig de skal laves.

Man kan selvfølgelig gøre det mere eller mindre detaljeret, men det er altid en god ide at have godt styr på sin handling inden man begynder at optage, og dette overblik kan etableres i et storyboard.

Der hvor det er meget vigtigt at lave et storyboard er, når man er flere der arbejder sammen om kommunikations-produktet, så man på denne måde kan blive enige om hvad det skal indeholde (både få fastlagt handlingen, men også hvordan denne handling bliver realiseret som film/lyd).

En optagelse af en film (eller en lydmontage) er opdelt i forskellige scener der kommer efter hinanden, og når man laver sit storyboard, så er det faktisk at man får styr på hvad der skal ske i de forskellige scener, så man på den måde beskriver hele handlingen i det man vil optage.

En skabelon til en enkelt scene kunne se ud som vist på eksemplet her:

Som det kan ses, så er der mange ting at udfylde, og jo mere præcist man kan gøre det, jo bedre.

Faktuelle oplysninger

Scene-nr er smart at angive, så man kan holde styr på rækkefølgen i scenerne. Under udviklingen af storyboardet vil man altid komme ud for at man lige skal syde en ekstra scene eller to ind et sted - det kan man lettest gøre ved at de scener man har nummereret beholder man som det er, og hvis man f.x. vil skyde 2 scener ind mellem 5 og 6, så kan man bare nummerere de to nye som 5a og 5b.

Tiden kan man selvfølgelig ikke altid angive fuldstændigt præcist før an har optaget og redigeret, men det er vigtigt at man giver et fornuftigt bud på den tid en scene skal tage.

Skitse

En rigtig god måde at vise hvad der skal være i en scene er, at man laver en lille grov skitse af hvad der er med i scenen (i det viste eksempel er der en drage i højre side, og i venstre side en dreng som får en lys ide).

Handling

Her skal man beskrive hvad der sker i denne scene - det kan være meget lidt, eller faktisk en hel del beskrivelse, der gør at man ved præcist hvad der skal foregå.

Kameraindstilling

Det vigtige her er, at man beskriver hvordan det skal optages (supertotal, total, halvnær, nær, close, superclose), altså hvordan er udsnittet i scenen. Der kan beskrives panorering (hvilken vej og hvor hurtigt), og man kan beskrive om der skal zoomes ind eller ud.

Alle disse detaljer, for at man ved hvordan det skal optages, når man kommer dertil.

Lyset

Det kan være praktisk at vide om der skal optages i et specielt lys - skal man vente til der er strålende sol, eller skal man have medbragt kunstigt lys.

Lyden

Det der skal beskrives her er den lydscene der skal være på optagelsen - er det bare de naturlige baggrundslyde, skal man have skaffet effekt-lyde til at mikse ind over, eller skal man have skabt en lydkulisse til optagelsen.

Replikker/Speak

Hvis personerne i scenen skal sige noget bestemt, så kan det være smart at have skrevet replikkerne ned, så man ved hvad der skal siges.

I nogle tilfælde skal der også en speaker ind over - det behøves man ikke nødvendigvis optage samtidigt med, men for at man har sammenhængen, så er det godt at have beskrevet hvad speaken skal sige i scenen.

Baggrunden

Det kan være man skal have et bjerglandskab som baggrund - det vil være godt at have beskrevet hvordan man lige får fat i sådan et (specielt i det flade vestjylland), eller man kan have en ide om at det skal optages på blue-screen og man misker en baggrund ind senere.

Andre overvejelser

Hvis man har andre overvejelser til sin scene, så er det godt at notere det også.

Referencer

  1. Kommunikation IT/C side 116 af Peder Meyhoff, Forlaget Systime systime.dk
  2. Det kommunikerende Menneske side 139 - 146 af Claus Bangsholm, Erhvervsskolernes forlag Bogen ved forlaget
  3. kommunikation-it.dk omkring Storyboard