Spænding

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

U = Spænding [V]

Måling af spænding

Dette måles i volt, hvor 1 volt skal til for at drive 1 ampere igennem en ledning med modstanden 1 ohm

Spændingen giver elektronerne den styrke de skal bruge til at trænge gennem ting som f.eks. en ledning eller et menneske, hvis der sker et uheld.


Volt i en seriekreds:

Voltene ændres når de er i en seriekreds. Derfor vil pære ikke lyse så kraftigt hvis der er flere pære i den samme seriekreds, end elektronerne har kræft til at komme igennem, hvilket skyldes antallet af volt.Måling af volt:

Måleapparat, hvor den er klar til at måle spænding

Man kan bruge et voltmeter til at måle spændingsfaldet mellem to punkter. Det er vigtigt at voltmeteret bliver placeret i en parallelforbindelse, idet den skal bruge to punkter at sammenligne. Derudover er spændingen ens i et parallelkredsløb og derfor vil den store modstand som ligger i et voltmeter ikke påvirke målingen.

For at måle spænding kan man bruge et måleapparat, som ligner den på billedet til højre. De to stik sidder også rigtigt i, idet com-porten er en grundlæggende port der skal bruges til alle. Eftersom denne måler spændingstab kan man få et negativt tal, hvis man ikke måler i strømmens retning. Derfor vil man ved at måle den ene retning få 5 volt, mens man, hvis man byttede rundt på placeringen af de to målestik, vil få vist -5 volt på displayet.Sammenligning af strøm og vandVolt i forhold til strømstyrke og modstand: Dette kan bedst illustreres vha. vand, som ses på billedet ovenover:


Hvis man ser på billedet ovenover svarer vandet til strømstyrken(I). Denne kører hurtigere, jo større spændingen(U) er, idet der bliver lagt mere tryk på. Modstanden er så illustreret som det kan ses for at forhindre at der ryger så meget vand ud, ligesom den gør med strøm, idet den kan forhindrer noget af strømmen i at komme igennem.

Derudover går spænding over komponenterne, mens strømmen går igennem og effekten dannes heri.