Pull-down

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Sikring af niveauet på en indgang

Grunden til at sikre niveauet på en indgang på et kredsløb er at man ellers ikke kan være sikker på hvilket niveau indgangen har, når der ikke er forbundet noget. Grunden til dette er at ledningerne kan opsamle felter, så det kan toolkes som både høj og lav.

En svævende indgang

Umiddelbart vil man sige at når det ikke er forbundet noget til en indgang, så er den 0 eller lav. Det er bare ikke rigtigt, da indgangen i stedet svæver, og altså både kan antage høj og lav på skift eller i værste fald opfange et fejlt, hvor den skifter hurtigt mellem 0 og 1.

Svævende indgange vil give ustabile kredsløb.

Pic-input.jpg

Skal man lave en indgang f.x. til en PIC, hvor man kan skifte niveauet mellem højt og lavt, så ville man umiddelbart tænke at man kunne lave det viste kredsløb.

Det er bare forkert.

Signalet ind til PIC'en er fint højt, når der er trykket på knappen, men når der ikke er trykket på knappen, så svæver signalet, og man kan ikke vide om det er højt eller lavt

Pull-down

Løsningen på dette problem, er at anvende en pull-down modstand, som vist på kredsløbet her under.

Pull-down.png

Ideen i kredsløbet er at de signaler man kan opfange på ledningerne vil kun give en meget lille strøm i modstanden, og derfor vil spændingen over modstanden også være lille, og signalet ind på PIC'en vil være lavet.

Når man trykker på knappen, så vil der komme et højt signal ind på PIC-indgangen, og når man slipper den igen, så vil signalet straks gå lavt igen.

Det er svært at foretage en egentlig beregning på modstanden, andet end hvor meget strøm man vil ofre, når der er trykket på knappen. Normalt er 100k en god størrelse, men hvis elektronikken skal fungere med lange ledninger eller i et meget støjfyldt miljø, så vil det være bedre med en mindre modstand.

Pull-up

Efter samme teknik kan man anvende en pull-up modstand som viste herunder.

Pull-up.png

Ideen i kredsløbet er at de signaler man kan opfange på ledningerne vil kun give en meget lille strøm i modstanden, og derfor vil spændingen over modstanden også være lille.

Så længe der ikke er trykket på knappen, så vil signalet ind til PIC'en være højt, fordi modstanden er forbundet til +5V.

Når man trykker på knappen, så vil der komme et lavt signal ind på PIC-indgangen, og når man slipper den igen, så vil signalet straks gå højt igen.

Man kan observere at signalet kommer omvendt ind i PIC'en (som om der sad en inverter).