Processing

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Processing 3.3 IDE

Processing er et amerikansk udviklet udviklingsmiljø, som er et stykke software til PC'en, som stiller et udviklingsmiljø til rådighed med en masse gode programeksempler, hvor man kan afvikle den kode man har skrevet. Den oprindelige udvikling stammer fra MIT og Interaction Design Institute Ivrea[1] hvor dele af den grundlæggende kode er copyrighted, så man kan ikke anvende koden fuldstændigt frit som man har lyst til.

Programmeringsmiljøet er dog ret udbredt inden for undervisning og specielt meget inden for kunstnere der anvender digitale udtryksformer.

I denne wiki anvendes processing 3, der er en videreudvikling af de tidligere compilere.

Processing har mange gode eksempler på det der er specielt for Processing-miljøet, men mange af de grundlæggende ting i sproget skal man finde andre steder, da det baserer sig på en standard C definition.

Installation af software udviklingsmiljø

Programmet kan downloades fra Processings egen hjemmeside https://processing.org/download/.[2]

Her bliver man ret indtrængende bedt om at donere til projektet, men det kan stadig anvendes frit - når man klikker på den ønskede type, så downloader den pakken, og man kan gå i gang med at anvende den.

Programmet pakkes ud af zip-filen og placeres hvor man ønsker - der er ikke tale om en egentlig installation, men første gang man afvikler processing.exe, så registrerer den .pde som er processing filtyper som en type der skal afvikles med processing.exe.

Teknikken bag Processing

Rent teknisk fungerer processing som et compileret sprog. Den skrevne kode skal altså kunne oversættes fuldstændigt, før man får en chance for at afvikle koden.

Som standard baserer processing sig på at oversætte til java, og koden afvikles i javas virtual machine, hvilket betyder at man kan integrere java-kode i sine projekter, og man kan udnytte de biblioteker der er udviklet til java.

Blandt andre muligheder for afvikling er som Android eller Python mode. I processing 2 var der også mulighed for at afvikle som javaScript, dette ser ikke ud til at være understøttet i Processing 3.

Editoren i Processing

Selve editor-området er i princippet en simpel text-editor, som lige så godt kunne være Notepad++, og filerne gemmes i simpelt text-format, men med extension .pde.

En fordel ved editoren er dog at den understøtter syntaksfarvning, der letter kodningen en del, og ud over det er der syntaks-kontrol, hvor der kontrolleres om variablerne er erklæret, og om funktionerne/metoderne har det rette antal parametre og korrekte datatyper.

Man kan arbejde med flere faneblade i editoren, så det er nemt at opdele sin kode i classes, for at understøtte objektorienteret programmering.

Tutorials til Processing

Et godt sted at lære mere om processing er på www.happycoding.io, hvor der er godt tutorials til Processing.

Referencer

  1. Processing Copyright med omtale af de grundlæggende rettigheder
  2. Processing software Download page