Pirateri

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Piratebay.png

Hvad er det?

Pirateri er en ulovlig handling på nettet!

Det betyder at man skaffer sig adgang til filer/programmer, med copyright (altså det kunne være en "Pro"-version af et program, også kaldt den "Købte".), uden at betale for det. [1] Det samme gælder for musikbranchen, og film for den sags skyld! De er specielt meget ramt af Pirateri, også selvom der kommer en form for Kryptering på den DVD/CD man normalt ville købe. Fordi folk på nettet finder hele tiden måder at dekryptere enheder på, da efterspørgslen er så stor på det. Der sidder mange 'klogeåger' rundt omkring i verden. I flere tilfælde sidder der folk, der er klogere end de der har lavet programmet. Altså nogen som har en del mere viden, og derfor kan lave en 'Original-Kopi', altså en erstatning af den originale, der har præcis samme funktion/-er, men måske uden man skal have en licens.

Eksempel:

Jeg har hentet Winrar (Winrar er et fil-komprimerings program), som man kan hente en 30-dages prøve på. Og efter de 30-dage kommer der en popup, hver gang man starter eller bare udpakker med programmet. Men programmet har stadig alle funktioner tilgængelig.

På nettet er der guides til, hvordan man kan gå ind i 'Registry' på en Windows-maskine og aktivere den ved at ændre i registreringen til programmet.

[2]

Hvordan undgår man det?

Hvis man er bange for at man begår piratkopiering, skal man bare tjekke om det man henter ned fra nettet, er frit fra copyright. Næsten alt offentligt på nettet er copyrightet. Hvis man gerne vil undgå det, skal man hente ting som ikke indeholder copyright, eller også skal man have lov til at bruge det man henter fra personen/virksomheden som har lavet det man skal bruge.

Referencer