Ophavsret

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Ophavsret, bliver ofte forveklset med copyright, som er anderledes.

Ophavsret er en beskyttelsesret, som personer, som frembringer værker, har til at disponere over værket. Ophavsretten sikrer kunstnere et vederlag ved brug af bøger, musikværker osv. Men det sikrer tilgengæld også, at samfundet kan få adgang til offentliggjorte værker på bestemte vilkår. Der er hverken kvalitative eller kvantitative krav, og ophavsretten beskytter således også værker, som ikke subjektivt set, har kunstnerisk værdi.[1].

Ophavsret i Danmark

Den danske lov om ophavsret har oplevet mange ændringer de seneste år på grund af samfundsudviklingen, og især på grund af internationale forpligtelser, herunder Danmarks medlemsskab af EU.

Værksbegrebet

Værksbegrebet er definert forskelligt, men de er enighed om at der hælder et krav om orginalitet for en frembringelse kan have værkhøjde. Der er derfor tale om at ophavsmanden skal frembringe værket ved egen skabende indsats og at værket er udtryk for orginalitet.

Forskel på Copyright og ophavsret

Ophavsret er mere generelt end copyright. De 2 ting minder meget om hinanden, men ophavsret dækker over flere forskellige ting og ikke kun over billeder, musik og film på nettet som vi hører meget om ved copyright. Ophavsretten er til for den eneklte person og ikke til firmaer, f.eks er det til film firmaet bag der har copyrighten hvor hvis det er et billede, eller for den sags skyld en skulptur, går det til personen der står bag den ting.

Ophavsret ved billeder

Enhver der frembringer et kunsterisik værk har ophavsretten til værket. [2]

Fotografen som tager billeder har ophavsretten indtil 50 år efter billedet er taget. OBS det er slutningen af det år hvori billedet er taget at ophavsrettens 50 år tælles fra. [3]

Et billede må ikke uden aftale med fotografen offentliggøres.[4]

Tages der et portrætbillede skal fotografen have samtykke fra personen der bestilte værket for at kunne bruge sin ophavsret på billedet. [5]

Referencer