Operationsforstærker

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Forskellige typer operationsforstærkere

Alt information er fra følgende bog[1].Introduktion

Symbol for operationsforstærker

En operationsforstærker, også kaldt en opamp, er en meget benyttet komponent. Rent basalt virker den ved at forstørre forskellen mellem de to indgange - se symbolet til højre. Operationsforstærkeren har to ben til forsyningspænding, henholdvis til positiv (Vcc+) og negativ (Vcc-) forsyningsspænding - de to forsyningsindgange kan dog også kobles direkte til stel. En operationsforstærker har to indgang, henholdsvis en negativ (Se Inverterende forstærker) og en positiv (Se Ikke inverterende forstærker) indgang. Typisk bruger man dog kun den ene af indgangene, ved at forbinde den ene af indgangene til stel.

Man bruger dog sjældent en operatonsforstærker alene - typisk bruges den i forbindelse med en række andre komponenter, derved får den forskellige funktioner alt efter den givne situation. Nogle af de mest benyttede opstillinger er: Ikke inverterende forstærker, Inverterende forstærker, Spændingsfølger, Summationsforstærker, Differensforstærker, Simpel comperator mm. Se [[:Kategori:Opamp_Kredsløb|Opamp Kredsløb] for mere information.

Den ideelle operationsforstærker

Den praktiske operationsforstærker

Ofte skelnes der mellem den ideelle og den praktiske operationsforstærker. Man bruger de ideelle forhold til beregning mm, men det er dog nødvendigt at kende til de praktiske begrænsninger, for at kunne vide om de beregnede scenaria er realistiske.

I teorien har en en operationsforstærker en uendelig stor forstærkning (A0). I praksis kan forstærkningen normalt ikke være større end forsyningsspændingen, og har en maks forstærkning på typisk 100.000 eller 1 million gange. Fx vil en en spændingsforskel på kun 100μV blive forstærket til en spændingen på 10V på udgangen, ved en 100.000 gange forstærker - altså hvis forsyningsspændingen ikke er mindre end 10V.

Derudover vil den også i teorien have en uendelig stor indgangsimpidans (Zin). I virkeligheden vil en operationsforstærker have en indgangsimpedans på cirka 2MΩ med transistorer i indgangen. Det er dog muligt at få operationsforstærkere med en indgangsimpedans på hele 1TΩ ved benyttelse a JFET i indgangen. Det er muligt at få indgangsimpedansen endnu højere op, vha. serieindført modkobllinger.

Ideelt skal udgangsimpedansen (Zout) være uendelig lille (0Ω), derved bliver udgangsspændingen ikke påvirket af belastningens størrelse. I praksis er udgangsimpedansen måske 2kΩ. Dette kan dog nedjusteres ved modkobllinger.

Ideelt skulle operationsforstærkeren have en uendelig stor båndbredde, fra DC til en uendelig høj frekvens. I praksis kan en operationsforstærker godt klare en høj DC, men ikke en særlig høj frekvens - typisk nogle få kHz. Dette kan dog igen forøges ved modkobllinger.

Offset justering

Offset justering med en spændingsdeler for et inverterende forstærker kredsløb

Ideelt skal operationsforstærkeren levere 0V på udgangen, når indgangene lægges sammen. I praksis er det dog nødvendigt at at indføre et offset, således at udgangen fx levere cirka 5V når de to indgangen lægges sammen. Dette kan gøres ved at koble den anden indgang til en fast spænding i stedet for stel. Derved hæves udgangen med det angivne offset.

Tilbagekobling

Eksempel på tilbagekobling

En meget benyttet opstilling er med en såkaldt tilbagekobling (Rf på billedet). Dette bruges til at drosle råforstærkning (A0) ned, således at forstærkningsspændingen bliver indenfor det ønskede interval.

Bemærk at der bliver dannet et virtuelt stel ved indgangen. I praktisk er spændingen meget lille, derfor betragtes den som 0V. Se Inverterende forstærker for mere information.


Video

Her er en video, der forklarer lidt generelt om opamps mm. http://www.youtube.com/watch?v=OMJ9WGrRf6A

Henvisninger

  1. Rasmussen, Egon: Analog Teknik, s. 419, 3. udgave, Erhversskolernes Forlag, 2007, ISBN: 978-87-7881-575-0