Modtager

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Her er et eksempel på kommunikationsmodellen, hvor "modtageren" er fremhævet.

Modtager er der hvor de fleste kommunikationsmodeller slutter.

Morten Ørts redigere

Modtageren er den sidste blok i kommunikations modellen. Modtageren er den person, målgruppe eller bruger som afsenderen ønsker at sende sit budskab til.

Det kan eksempelvis være enkeltpersoner, bestemte grupper eller virksomheder som afsenderen ønsker at komme i kontakt med. En væsentlig ting at være opmærksom på i kommunikation er, at de forventninger afsenderen har til, hvordan hans meddelelse skal forstås eller afkodes af modtagerne, ikke altid svarer til, hvordan meddelelsen rent faktisk ender med at blive forstået. derfor er det vigtigt for afsenderen at analysere dem man forsøger at henvende sig til(fx køn, alder, geografi, beskæftigelse, udannelse, fritidsinteresser). Hvis man ikke kender sin modtager, kan det være svært udføre en vellykket kommunikation. [1]

Derfor er det vigtigt at man er godt informeret om sin målgruppe, og ved hvem de er. Man kan med fordel putte dem i mindre kasse, for at adskille og samle brugerne. En af de mere bruge måder er Gallup kompas, som indeler befolkningen i ni segmenter. Når man har valgt sin målgruppe, og placeret dem i en "kasse", er det nemmere at vælge hvilket medie og hvordan man skal skrive, for at ramme målgruppen bedst muligt.

Modeller som kan analysere modtageren

Herunder er der eksempler på modeller, som kan anvendes til at analysere modtagergruppen på:

[Gallups Kompas]

[Minerva]


Kilder