Mind map

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
FreeMind
Free Mind.jpg
Eksempel MindMap.jpg
FreeMind på Windows 7
Udviklerer Jörg Müller, Daniel Polansky, Petr Novak, Christian Foltin, Dimitri Polivaev, et al.
Operativ system Windows
Linux
Amiga OS 4
Mac OS X
Android
FreeBSD
Solaris
Website Freemind.sourceforge.netFormålet med Freemind:

Det er skabt for at hjælpe folk til at lave en simpel og struktureret brainstorm, som også er visuelt godt at se på. Mere specifikt bruges mindmaps til at holde styr på ting i sit liv. Fx kan man lave et mindmap til at holde styr på ens møder, eller ens fritid. Skal man fx til møde tre dage i streg, kan det være svært at holde styr på hvad man skal bruge til hver. Det kan et mindmap hjælpe dig med.

Hvordan virker Freemind:

Freemind er et mindmap program til at visualisere folks brainstorming. Man starter programmet med at have en enkelt boble i midten, som man ville gøre det i hånden. Herefter forgrener programmet sig selv til dine underemner. De nye bobler bliver placeret med lidt mellemrum, så de ikke forstyrrer hinanden. Når man bruger Freemind frem for at lave det i hånden, er den eneste forskel egentlig at det bliver noget mere struktureret. For at indsætte det første underemne, har man faktisk frit valg. Her kan man gå op i Indsæt og vælge en af de 3 øverste. Dette skaber den første forgrening. Hvis man vil have den længere ud skal man vælge Indsæt - Ny blad-node - det giver det tredje led. Ønsker man derimod at få endnu en boble på sit andet led, skal man vælge Indsæt - Ny node samme niveau. Hvis det er sat som standard kan man ikke selv rykke rundt med boblerne, for at kunne gøre det skal man gå i Formater - Automatisk Layout


Programmet sætter det flot op, og gør det nemt for brugeren at lave store og dog simple mindmaps. Det inddeler det i små kategorier, som man også ville gøre det hvis man lavede det i hånden. Det gør hele processen en hel del mere struktureret. Man starter ud med kun at se en boble i midten af ens skærm, hvorfra man ved et tryk på ”enter” indsætter den næste boble eller rettere det første underemne. Herefter kører den over på ”insert” når man skal have lagt nye bobler ind. Et eksempel på hvordan det fx. kunne komme til at se ud, er vist i boksen i øverste højre hjørne.

Historien om Freemind:

Det er først set d. 7/9 2005 i form af version 0.8.0. Det blev skabt til at hjælpe folk med brainstorming. Det er skabt af GNU og er skrevet i Java. Programmet blev nomineret til at være det bedste projekt til SourceForge's Community Choice Awards i år 2008Tips og Tricks:

Helt fra starten

Når du åbner dit mindmap starter du med kun at have et enkelt boble i midten af skærmen. Det første du skal gøre her er at trykke en gang i midten af denne boble, og begynde at skrive dit hovedemne ind.

Trin 0.jpg

Indsæt emner/underemner


Herefter kan du som sagt enten gå op i indsæt og vælge en af de 4 øverste. Dette indsætter dit første underemne, hvis du skal have 6 underemner, gør du selvfølgelig bare dette 6 gange. Igen kan du trykke i boblen for at ændre navnet i den.Trin 1.jpg


Brug af fed/kursiv skrift


Når du har fået indlagt alle dine emner kan du begynde at gøre det både grafisk flottere, men også mere struktureret. Dette kan fx. gøres ved at vælge b og i fra værktøjslinjen i toppen som vist på billedet. Hvis du ønsker at gøre dine hovedemner større kan du vælge skriftstørrelsen helt ude i højre siden af værktøjslinjen.

Trin 2.jpg


Inddeling af hovedemner


Til sidste for både at gøre det rigtig flot at se på og for at gøre det meget let at navigere rundt i, er det muligt at indsætte tal efter fx. vigtigheden af emnet eller bare for at få mere struktur i det. Dette gøres som vist på billedet under via værktøjslinjen i venstre side. Her er vist en masse forskellige ikoner til fx at give et bedre grafisk indtryk, der i blandt er tallene fra 1-9.

Trin 3.jpg


Sjove ting og sager


Mind maps er dog ikke kun brugbare til at lave ordklasser på. Man kan i teorien bruge programmet som kalender. Herunder har jeg givet et eksempel på hvordan det fx kunne gøres, som man kan se er der både mapper, breve og lister på værktøjlinjen til venstre man kan bruge til at illustrere hvad man skal i de forskellige uger og måneder. På det nederste af de to billeder kan man se en anden funktion der også kan være nyttig hvis man går meget op i at arbejde med sit design, kan man også fravælge funktionen Automatisk Layout, dette gør at man kan rykke rundt med ens bobler lige som man vil. Det kan komme til at se lidt forkert ud hvis man ikke bruger det med omhu, men det kan give en god effekt. Der er også vist hvordan man kan farme sine boblers tekst til igen at give et bedre grafisk indtryk. Fx kan man i stedet for at bruge ikonerne lave sig sit eget lille farvesystem, rød tekst=Helst ikke, gul tekst=Okay, grøn tekst=God plan etc. Kun fantasien sætter grænser

Aar eksempel.png

Eksempel 1.jpg

Alternativer

Med en del begrænsninger kan man bruge et online værktøj mindmeister der kan nogenlunde det samme, men som ligger online og som kan deles mellem flere forskellige brugere.