Mikrocontroller

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

En mikrocontroller benævnes også tit en single-chip-processor, hvilket betyder at det er en lille processor i en IC, der kan indeholde og afvikle et program, med kun få ydre komponenter tilsluttet.

Mikrocontrolleren er en videreudvikling af mikroprocessoren, der i sig selv er en lille computer, men som sjældent kan rumme program-kode, RAM-hukommelse eller perifere enheder som tastatur, skærm eller andre I/O-enheder. En mikroprocessor er mere fleksibel med hensyn til anvendelser, men kræver som nævnt en del ting tilsluttet for at kunne fungere.

Den typiske mikrocontroller som PICen vi anvender i computer- og El-teknik eller ATmegaen det anvendes i Arduino indeholder en CPU, der kontrollerer programforløbet og udfører de instruktioner der er programmering ind i program-hukommelsen. Der er også data-hukommelse, typisk i form af RAM, og da indholdet i RAM'en forsvinder når man slukker for strømmen er der også tit EEPROM, der kan sættes til værdier af programmet, men som også huskes efter strømmen er taget fra mikrocontrolleren. Der vil også være forskellige input- og output-porte på en mikrocontroller, ligesom man også tit finder indbyggede AD-konvertere.