Message- og image boards

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
phpBB-forum

Message-, text- og imageboards er diskussionsfora på internettet. Der findes mange forskellige typer fora, men de mest centrale features i disse inkluderer trådet kommunikation, sortering af emner efter sidste svartidspunkt og, ofte, brugere og brugergrupper. Det moderne messageboard er en videreudvikling af BBS[1], et af de allerældste typer boards, der bruges i en bred udstrækning over en lang række forskellige sider. Something Awful's forum kan nævnes som et populært board af denne type. Textboards fandt aldrig meget popularitet i vesten, men er udbredte i eksempelvis Japan. 2ch eller 2channel er et kendt textboard, hvis betydning er anset som værende i massemediernes størrelse[2]. Blandt imageboards er 4chan både berømt og berygtet for sit indhold.[3]

Forskellige boards

Internetfora er et diskussionsområde, hvor brugere kan poste og give svar til hinanden over forskellige emner. Samtaler om specifikke emner kaldes tråde, og forskellige kategorier på et forum kaldes underfora.[4] Tråde er ofte sorteret efter seneste svartidspunkt fra senest til tidligst. Til tider kan et forum have opslag, der enten figurerer konstant på toppen af ét forum eller over flere forskellige fora. Ofte vil disse fora have brugere med specielle rettigheder, der kan 'låse' indhold (ie. forhindre brugere i at interagere med det) eller slette det helt. Det er også disse brugere, der placerer opslag.

Messageboard

Denne meget udbredte type forum bruges over en meget bred vifte af hjemmesider, fra små rene diskussionsfora over fora til spil og hjemmesider, der ønsker en social platform udover deres hovedfunktion. Disse bruges bl.a. til kommunikation brugerne imellem, samt kommunikation fra virksomhed til bruger.

Et messageboard fungerer ofte ved, at brugere registrerer sig på forum med et brugernavn og password. Al kommunikation på boardet er så forbundet til dette brugernavn. Indlæg og emner bliver arkiveret enten permanent eller i længere tid. På disse fora kan man også blive inddelt i forskellige brugergrupper. Disse grupper kan have adgang til (eller være restrikteret fra) at bruge bestemte underforums.[5] Hvis moderatorer eller admins på boardet mener, at en bruger ikke hører til, kan vedkommende bannes, så han eller hun ikke kan oprette indlæg og tråde.

Disse fora benytter sig ofte af phpBB.

BB-code

Messageboards understøtter ofte BB-code. Det giver mulighed for gundlæggende formatering som kursiv og fed tekst, forskellig tekststørrelse og -farve samt indsættelse af billeder og links.

Eksempler:
[b]Fed tekst[/b]

Fed tekst

[i]Kursiv tekst[/i]

Kursiv tekst

Et emne på 2channel.
[url=domain.com]Link[/url]

Link

[img]domain.com/url/til/billede.png[/img]

<billede>

4chan's /a/-board.

Textboard

Textboards er en meget simpel type board, hvor brugere oftest poster anonymt. Det er muligt at registrere sig på disse boards ved hjælp af tripcodes, en form for brugeridentificering først benyttet i på 2ch, men det er sjældent en nødvendighed. Meget textboard software er baseret på 2channel.[6]

Grundlæggende, fungerer tråde som på andre boards. De tråde, der sidst er skrevet i, er placeret på toppen af forummet, mens de andre tråde "falder" mod bunden. I modsætning til message boards, bliver tråde ikke arkiveret i længere tid, men bliver i stedet slettet automatisk, når de er "faldet" langt nok. Dette kaldes, at en tråd "404'er", som en reference til standard-fejlkoden for ting, der ikke kan findes.

Textboards understøtter ikke billeder eller anden formatering.

Tripcodes

Tripcodes blev udviklet til brug på 2ch, og har siden spredt sig til både textboards og imageboards, herunder 4chan. Det fungerer ved, at en bruger kan "signere" sine indlæg, ved at skrive et password, som herefter bliver konverteret til en hash, der vises ved indlægget.[7]

Imageboard

Et imageboard fungerer i høj grad på samme måde som et textboard. Indlæg kan ikke formateres, brugere er ofte anonyme eller bruger tripcodes, og selve boardstrukturen er bygget op på samme måde. Den eneste store forskel er, at det er muligt at uploade billeder, som kommer til at stå ud for et indlæg. Ved ethvert nyt emne vil det være pålagt at indsætte et billede, mens det er valgfrit ved indlæg.


Eksterne links

Internet Forum på Wikipedia

Kildehenvisninger