Mathcad

Fra Holstebro HTX Wiki
(Omdirigeret fra MathCAD)
Skift til: navigering, søgning
Mathcad logo.jpg

Mathcad er et matematik program, som du ikke kan undgå at stifte bekendskab med på HTX. Du kommer ikke kun til at bruge programmet i matematik, men også i Fysik, Kemi og muligvist andre fag.

Installation

Mathcad kan godt være lidt speciel at installere. Der er lavet en Hjælp til at installere programmet.

Det er vigtigt at man får den rigtige kode (licens-nøgle) til programmet (Det er den du har fået på en papirstrimmel ved bog-udleveringen), og at man husker hvilken mail man har brugt og hvilket password man har angivet ved installationen, så man kan reinstallere programmet, hvis der går noget galt.

Mulige problemløsninger

MathCAD vil i nogle tilfælde ikke installere korrekt, selvom man følger vejledningerne - der kan være flere forskellige grunde til det, med forskellige styresystemer og versioner/opdateringer af styresystemer.

Fra en elevs kommunikation med PTC (der sørger for licens-delen af MathCAD har vi fået følgende kommunikation:

Further to our conversation, with regards to Mathcad issue please note the following:

Please check first that Mathcad 15.0 Prerequisites has been correctly installed prior to MathCAD installation, if not these could be also downloaded from below mentioned links (Microsoft Website):

  • Microsoft .NET Framework® 3.5 or later [1]
  • MSXML 4.0 SP2 Parser and SDK (this exact version of MSXML is required) [2]
  • Microsoft Data Access Components (MDAC) 2.8 or later [3]

Sometimes this may occur when DLL files for Mathcad fails to register correctly, so we need to register them manually. To do so please follow the below mentioned steps:

1)

- Click #Start #Run and click 'Browse'
- Browse to <Mathcad 15.0 installation directory>\Mathcad 15\mathcad.exe and click 'Open'
- The path to mathcad.exe would appear in the 'Run' box. For ex: ("C:\Program Files\Mathcad\Mathcad 15\mathcad.exe") 
- Type " /register" and click 'OK'.  Ex: ("C:\Program Files\Mathcad\Mathcad 15\mathcad.exe" /register)
- You would get an hour glass for a second or two.

2)

Double click on 'regdotnet.bat' located at <Mathcad_installation directory>\Mathcad 15

Try launching Mathcad after this and let me know if it helps before the end of the day.

You can also check the version of VS2005 SP1 DLL, if you do not have please pre-install the VS2005 SP1 DLLs prior to Mathcad's installation. To do that, one can download vcredist_x86.exe from Microsoft's web site: [4] and install it before installing Mathcad (following the installation instructions from the link above).

This is another precision to the steps sent before, Please note when Mathcad 15.0 yields error "Mathcad application has stopped working", this is usually due to 2 causes:

1-Cause: Mathcad 15.0 prerequisite “MSXML 4.0 SP2 Parser and SDK” not installed.

Solution 1: Install the MSXML 4.0 by running the file "msxml.msi". It can also be downloaded from URL below:

MSXML 4.0 SP2 Parser and SDK [5]

Please launch Mathcad. If the issue persists, try Solution 2.

Solution 2: Rename the “msxml4.dll” file from the location “C:\windows\system32” and reboot the machine. Then follow steps as in Solution 1.

I am confident that the information provided should resolve this for you, if this issue still persists after performing these steps, please feel free to get back to me to start a Webex to see what is wrong with the installation.

Linket til "Microsoft Data Access Components (MDAC) 2.8" fungerer ikke, men har fundet en anden vej ind til ressourcerne: [6] Det er dog tvivlsomt hvor mange der har brug for MDAC-filerne. Windows Vista og Windows 7 kommer med "WDAC", som så vidt jeg ved er en nyere version, som indeholder de nødvendige ressourcer. Det er vidst kun folk med fx. Windows XP, der har brug for filerne. Men de tre nævnte ting er generelt værd at tjekke om man har.

I mit tilfælde havde jeg et problem, som gjorde at installations-programmet ikke ville starte op ordentligt (noget jeg har hørt er et problem hos flere). Jeg har dog fundet en omvej, som gør at man alligevel kan installere mathcad.

Problemet ligger i programmet Setup.exe. Det er programmet som man normalt ville starte op for at installere mathcad. På en mathcad-CD er det den, som automatisk starter op. Hvad lige præcis det er der går galt ved jeg ikke, men Aksel har fx. foreslået, at det kan være fordi programmet leder efter noget blandt installations-filerne, som den ikke kan finde, og derved dør.

Bagdøren jeg har fundet er følgende:

  1. Gå ind på mappen eller CDen, hvor alle installations-filerne. Man burde se en række mapper, som hedder; adobe, dsrc, html, install, mathcad, ptc_inst, ptcsh0 og uninstall, og to filer: autorun.inf og Setup.exe
  2. Gå ind i mappen der hedder "mathcad".
  3. Inde i mappen burde du se to filer, som hedder "kitnum.txt." og "Mathcad15WixInstaller.msi". Åben .msi-filen som administrator. Det er nemlig mathcad-installationspakken.
  4. Mathcad burde nu installere uden nogen form for indblanding.
  5. (antaget at det lykkedes,) Første gang du starter mathcad op, så vil den brokke sig over at ikke kunne kommunikere med PTCs server eller noget lignende. Bed den om at lave en ny licens-fil vha. en licens-nøgle.
  6. Mathcad burde nu virke.

Brugerfladen

Brugerfladen i dette program er en smule anderledes end den er i de fleste andre programmer. Første gang du åbner programmet vil det se ret tomt ud. under "View", "Toolbars" finder du diverse værktøjs-bokse. Herunder ser du et printscreen af hvilke værktøjslinjer jeg bruger.

Mathcad.jpg

De vigtigste værktøjs-bokse i starten er "Calculator" og "Boolean" hvor du finder diverse lighedstegn og regnefunktioner som sinus og cosinus, kvadratrod, pi og større- eller mindretegn. Men i løbet af de henholdsvis to eller tre år du har matematik kommer du til at bruge langt de fleste bokse.

Nogle af boksene kan tilføjes til menulinjen ved bare at trække dem der op. dette kan være nyttigt til at skabe et bedre overblik over boksene, for der er mange at holde styr på.

Lighedstegn

Lighedstegn.jpg

Som nævnt findes der mere end et lighedstegn i Mathcad.


På billedet kan du se de tre forskellige lighedstegn. Den blå pil viser "det fede lighedstegn". dette bruges når man skal skrive formler eller hvis man skal skrive ligninger med mere end én ubekendt. Fx, som vist ved den blå pil hvor hele udtrykket består af ubekendte.


Den grønne pil viser "definitions lighedstegnet" dette bruges til at definere ligninger og bestemte værdier. Når du, som ved den grønne pil, har defineret f(x) kan programmet huske hvad f(x) er. Det vil sige at du kan, istedet for at skrive hele udtrykket, bare skrive f(x) og bruge det til videre udregninger.


Fx kan jeg, ved den grønne pil, finde ud af hvad funktionen af x er, når x=3, bare ved at skrive f(3). Programmet ved hvad f(x) er og da jeg skriver 3 på x's plads sætter programmet automatisk 3 ind på x's plads i hele udtrykket. Når jeg skal finde f(3) bruger jeg det helt almindelige lighedstegn. dette bruges når man skal regne et udtryk hvor alle dele er defineret.

Overskrifter

Overskrifter bruges tit til at skrive opgavetittel, opgave 1, 2... Du kan lave en overskrift ved at indsætte en tekstboks. dette kan du gøre ved at indsætte en "Text Region" som du finder under "Insert". Du kan også lave en tekstboks på Shift + 2. men den måde jeg bruger mest når jeg skal lave en tekstboks er at jeg begynder at skrive fx "Opgave" når jeg så laver et mellemrum bliver det automatisk til en tekstboks, men der kan opstå problemer hvis du fx skal skrive "a)". Min løsning lyder måske en smule besværlig at udføre i praksis, men når man lige vender sig til det ligger det på fingrene: Jeg skriver først et a, så laver jeg et mellemrum for at lave en tekstboks, derefter sletter jeg mellemrummet igen og laver så parentesen. Jeg synes at det er den nemmeste måde at gøre det på. men det er nok fordi jeg har vennet mig til det og først senere fandt ud af at man bare kan trykke Shift + 2. Men nu kender du mulighederne og kan selv beslutte dig for hvad du synes er nemmest.

Sidehoved og Sidefod

Når du skal lave afleveringer eller prøver i Mathcad er det en fordel at have sidehoved og sidefod med navn, skole, dato sidenummer osv.

Funktionen "Header and Footer..." finder du under "View" når du klikker kommer et nyt vindue. Vinduet har tre tekstrubrikker: Left, Center og Right. I disse rubrikker skriver du navn, skole osv. Du kommer til sidefoden ved at vælge fanebladet Footer.

Under overskriften "Tools" finder du forskellige funktioner, som kan være nyttige at anvende. Fx kan du indsætte dato, sidetal, hvor mange sider der er i alt og du kan indsætte et billede (evt. uch-logoet).

Billeder

Det kan være svært at forklare hvad man mener kun med tekst, når det kommer til matematik. så et godt råd fra en erfaren HTX'er: BRUG BILLEDER! Det behøver ikke at være kunstværker, ofter laver man bare nogle trekanter i Paint og smækker dem ind i dokumentet. det gør det 100 gange lettere at forklare hvilken side i hvilken trekant man regner på. det kan rigtig hurtigt blive rigtig indviklet.

Det er Utroligt simpelt at indsætte billeder i Mathcad. Man tegner en figur i Paint, Photoshop eller hvilket som helst andet program og bruger "Copy-Paste" til at sætte ind i dokumentet.

Til dem der ikke ved hvordan man Copy-Paster:

Du markerer figuren, højreklikker, tryk "Copy" eller "Kopier", går ind i dit mathcad dokument, højreklikker og trykker "Paste" eller "Indsæt". Til Geeksne: ligger genvejene til Copy-Paste på henholdsvist Ctrl + c og Ctrl + v, men det ved i jo :)

PDF

Nogle gange vil du komme til at opleve at du skal aflevere i et .pdf format.

Du kan konvertere dit mathcad dokument til .pdf ved at installere PDF creator eller Adobe PDF(Klik her for at downloade det) Når du har hentet programmet kan du gemme dit dokument som .pdf ved at vælge "Print..." under "File" derefter vælger du PDF Creator som din printer og trykker udskriv. Programmet åbner så en "Gem som" funktion som vi kender den fra andre programmer hvor den spørger hvor du vil gemme og hvad filen skal hedde osv.

Genveje

Vi starter med lighedstegnene og derefter de genveje som jeg selv bruger mest.

Det fede lighedstegn findes på Ctrl + +

Definitions lighedstegnet finder du ved at trykke Shift + .

Det almindelige lighedstegn er Shift + 0

"Pilen" findes på Ctrl + .

Integraltegnet findes på Ctrl + i

Når du skal finde den afledefunktion bruger du Shift + +

Genvejen til π er Ctrl + Shift + P

Genvejen til at tegne en graf er "@" (ofte AltGr + 2)

Når du skal ophæve noget fx i 2. eller i 5. er det nemmest at bruge genvejen Shift + ¨

Når du skal til at lege med vektorer finder du den lille pil på Ctrl + -

Gangetegnet ligger på Shift + '

At dividere gør du på Shift + 7

Minus er bare -

og plus er selvfølgelig +

I starten kan det hurtigt blive noget rod hvis du begynder at slette i et længere udtryk, derfor er fortryd genvejen Ctrl + z en god ting at kende.

Good to Know

Reset

Nogle gange bruger du det samme bogstav til at definere forskellige oplysninger igennem opgaven. Fx er der ofte flere forkellige vinkler, v en opgave. hvis du tidligere har defineret v til fx 120 grader og du nu skal definere en anden v til 28 grader kan det godt fucke op... Dette kan løses meget let og simpelt. ovenover hvor du skal definere v anden gang "resetter" du v. Det gør du ved at skrive v:=reset, altså definere v til reset. Herefter er alle tidligere oplysninger glemt om vinklen v.