Forskel mellem versioner af "LED"

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
(Beregning af formodstand)
(Erstatter sidens indhold med "Artiklen er flyttet til: http://www.htx-arduino.dk/index.php?title=LED Kategori:Analog Komponenter")
(Tag: Erstattet)
 
Linje 1: Linje 1:
[[billede:Red_led_x5-21.jpg|thumb|top|Eksempel på LED'er]]
+
Artiklen er flyttet til: http://www.htx-arduino.dk/index.php?title=LED
"LED" står for light-emitting diode eller lysdiode på dansk. En LED har samme egenskaber som en [[diode]], den har dog den specielle egenskab at den udsender lys, når den leder strøm. I modsætningen til en normal glødepære bruger en LED meget mindre strøm. Det gør den særdeles velegnet til elektronik, og kan i dag findes i stortset alle elektroniske apparater.
 
De mest benyttede farver er: rød, grøn, gul, hvid, orange, blå og hvid. Derudover kan der også fås lysdioder der udsender ultraviolet- og infrarødt lys.
 
 
 
== Tre-farvet LED'er ==
 
[[billede:TriColorLed.jpg|thumb|top|En tre-farvet LED]]
 
En anden meget benyttet form for LED, er en såkaldt tre-farver LED. De har hyppigt farverne: grøn, rød og blå, man kan derved "blande" farverne, så der ser ud som en given farve, ved at justerer på intensiteten af de enkelte farver. Dette kan bl.a. gøres vha. [[PWM]]. Billedet til højre illustrere hvordan de tre farver kan blandes.
 
[[billede:Rgb.jpg|thumb|top|En tre-farvet LED]]
 
En tre-farver LED, har fire ben, hvor tre af dem er signal til de enkle farver, mens det sidste ben er fælles anode eller katode. Det hyppigste er dog fælles katode, dvs. at man blot skal forbinde dette ben til minus, mens de andre ben skal forbindes til fx mikroprocessoren.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
== Infrarødt lys anvendelsesmuligheder ==
 
Infrarøde LED'er bruges i høj grad til at fjernbetjene elektroniske apparater med bl.a. i fjernbetjeninger. For mere information omkring de forskellige IR protokoller benyttet af de forskellige elektronik producenter, se det følgende [http://www.sbprojects.com/knowledge/ir/index.php link]. For at modtage en IR kommando kræves der dog en IR modtager, der er tunet i en bestemt frekvens - typisk 38KHz. For mere information hvordan man kan decode en fjernbetjening vha. en IR modtager se det følgende [http://www.ladyada.net/learn/sensors/ir.html link].
 
 
 
Et eksempel på en universel IR modtager algoritme, til den populærer Arduino, som skolen også råder over (spørg Hjalmar), kan findes ved at trykke på det følgende [http://www.arcfn.com/2009/08/multi-protocol-infrared-remote-library.html link].
 
 
 
== Forbindelse i kredsløb ==
 
[[billede:Ledak.gif|frame|top|LED pinout]]
 
Ligesom en normal diode, leder en LED kun strøm den ene vej. Derfor er det vigtigt at man vender LED'en i ens kredsløb rigtigt, således at den fungerer hensigtsmæssigt. En LED har to ben, en anode og en katode. Anoden er altid længere end katoden. Anode skal forbindes til plus, og Katoden skal forbindes til minus.
 
Man må dog aldrig forbinde en LED direkte til en spændingskilde, da den ikke kan tåle den højre strømstyrke. For at beskytte LED'en skal man derfor serieforbinde den med en formodstand. Se afsnittet nedenfor, for at beregne formodstanden.
 
 
 
== Beregning af formodstand ==
 
[[billede:Diod_LED_symbol.png|thumb|top|Symbol for en LED]]
 
 
 
Det er nødvendigt at putte en modstand i serie med en LED, for at begrænse strømmen gennem LED'en. Modstandens størrelse kan beregnes vha. følgende formel:
 
 
 
[[fil:LED-formodstand.PNG|thumb|76px|left|LED med formodstand]]
 
 
 
R = (V<sub>s</sub>-V<sub>l</sub>)/I.
 
 
 
V<sub>s</sub> = Forsynings spænding.
 
 
 
V<sub>l</sub> = LED spænding (typisk 2V - se datablad for eksakte værdi). Den er f.x. 3V, for den røde 3mm diode fundet i "Sort Reol Nr 1" ([http://htx-elev.ucholstebro.dk/el/komponent/LED3mmRd.pdf se datablad]). Dette er dog den maksimale værdi - den typiske spænding over lysdioden er 2V.
 
 
 
I = LED strømstyrke - angives i ampere. Den er fx 15mA svarende til 0,015A for den røde 3mm LED beskrevet tidligere.
 
 
 
Bemærk at det er en god idé at bruge en lavere I-værdi, da det er den maksimale angive strømstyrke LED'en kan klare.
 
 
 
Hvis den fundne modstand ikke er tilgængelig bruges den modstand der er tættest på, men samtidig er større end den fundne værdi.
 
 
 
Et eksempel kunne være hvis man havde en forsyningsspænding på 9 volt, og man brugte den røde LED'en omtalt tidligere, hvor man anvender den typiske spænding på 2V. Derved ser udregningen ud således:
 
 
 
R = (9V-2V)/0.015A = 466 ohm
 
 
 
Den tætteste værdi som er større vil derfor være 470 ohm, da den er den næste værdi i [[E12-serien]].<ref>http://www.kpsec.freeuk.com/components/led.htm</ref>
 
 
 
==Henvisninger==
 
<references />
 
 
 
 
[[Kategori:Analog Komponenter]]
 
[[Kategori:Analog Komponenter]]

Nuværende version fra 12. okt 2021, 09:50