LDR

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Billede af af en Light dependent resistor(LDR)

En LDR(Light dependent resistor) er en lys afhængig modstand. Det er en elektrisk modstand, hvor modstanden afhænger af hvor meget lys der falder ind på selve cellen. Hvis der kommer lidt lys ind på fotocellen, så vil modstanden være stor. Hvis der kommer meget lys ind på fotocellen, så vil modstanden være lille. Nogen typer LDR kan have op til 1000000 ohm, når de ikke bliver lyst på. Når de så bliver lyst på, vil modstanden falde meget.

Målinger af LDR ved forskellige lysstyrker

I El-teknik lokalet foretog vi nogle målinger, for at se hvordan modstanden ændrede sig i lys. Vi lånte en lys måler, som målte lyset med enheden lux. Som man kan se på den lille tabel til højre, kan man se modstanden er højere, jo mindre lys der er, nøjagtig som vi havde nævnt før.Disse tal skal dog ikke på nogen måde bruges til nogle udregninger, det er blot brugt som en illustration af hvordan modstanden virker(tallene er ikke særlig præcise).


Modulet

Modulet er fra keyes-serien keyes-moduler, og har betegnelsen KY-018.

Princip-diagram for LDR

Billede af af en Light dependent resistor(LDR Modul KY-018

Selve fotocellen vil være det som er markeret med A på billedet til højre. Det er her lyset vil blive opfanget og derefter justeres den samlede modstand i modulet.

  • Ben1 er signal som bliver sendt ind til PIC'en. Signal er markeret med "S".
  • Ben2 er 5V.
  • Ben3 er stel, markeret med GND.Halvledere og deres funktion i en LDR

En LDR enhed er opbygget af en halvleder. Denne halvleder kan være forskellige former for metal. Halvlederen virker på den måde at når der bliver lyst på det bliver nogle af elektronerne i stoffet eksiteret/løsrevet. Forskellige energiniveauer er krævet i lyset for at få løsrevet elektronerne fra atomernes skaler. Energiniveauerne er forskelligt fra stof til stof og derved kan man ændre på hvad for et stof man vil bruge som halvleder for at få den ønskede effekt ved en bestemt lysstyrke. Disse løsrevne elektroner hjælper så med af få en strøm til at gå igennem modulet. Dvs. at jo mere strøm, der er på halvlederen jo mindre modstand, da der er flere elektroner til at lede strømmen.


Andre versioner af LDR

LDR findes i mange forskellige størrelser, og det varirer også hvor følsomme de er overfor lys. Følsomheden kommer efter alt efter hvilket stof det er lavet af. Den mest billige og udbredte LDR er lavet af cadmiumsulfid, som er meget følsom over for lys med bølgelængden 400-600nm(gult og grønt), hvilket ligger inden for farvespektrummet som er synligt lys for os. Andre LDR kan være mere følsomme for infrarødt lys, hvilket det menneskelige øje ikke kan se.


Anvendelse af LDR

En LDR kan blive brugt til mange ting, faktisk nogle ting som man slet ikke tænker på.

  • De gadelygter der er ude ved ens vej, kan være styret af en LDR. Styret på den måde at lyset i lygterne vil tænde når lyset styrke når under en hvis styrke ofte målt i lux. Hvorefter når det igen engang bliver dag, vil gadelygterne så igen slukkes.
  • Man vil også kunne finde det i elevatorer. Hvis man står i døråbningen til en elevator, så vil døren ikke lukke. Det er fordi i den ene side af døren sidder en LDR, mens i den anden side sidder en form for lyskilde, som lyser ind på LDR'en. Når denne lyskilde bliver brudt, vil døren ikke lukkes.
  • De fleste mænd kender nok også at når de nu har gjort hvad de skal ved pisoaret,når man så går væk, så vil de fleste automatisk skylle ud. Igen er det fordi man bryder en lyskilde.
Moduler på Holstebro HTX
Tastaturer Displays AD-konvertering I/O-ekspander Serielt Interface Færdige Andre
RC-tast - AD-tast - M_tast ALCD - LCD ADC_holst - ADC
mcp3201 - mcp3208
input - output Seriel_holst - Serial hardware
Serial hw int cts - Serial software
Stepmotor - RFID
RGB - RF-link - Afstand
Humidity - Analog temp - Dig temp
Accelerometer
Rotary Encoder

Oversigt over Hardware Moduler på Holstebro HTX

Keyes-moduler på Holstebro HTX
Simple Digitale Digitalt kodede 5 benede
Switch modul - Reedrør - Hall sensor - Optisk Skift - Photo Gate
Vibration sensor - Vibration switch - Tilt sensor - Kviksølv kontakt - Linje følger
IR Modtager - Humidity
Digital Temperatur
Rotary Encoder
XY Joystick
digitale 4 benede Justerbare analoge/digitale Simple digitale Analoge input
Magic Cup Light
LED 3-farve - RGB
RF-link - Afstand
Reed Magnetsensor - Temperatur Niveau
Metal detektor - Flamme - Hall Kontakt
Almindelig Mikrofon - Følsom Mikrofon
LED 2-farve - Aktiv Buzzer
Blink LED - IR LED - Laser
Relæ modul - Passiv Buzzer
Analog Temperatur
LDR - Finger Pulsmåler
Lineær Magnetfelt