Kombinatorisk logik

Fra Holstebro HTX Wiki
(Omdirigeret fra Kombinatorisk Logik)
Skift til: navigering, søgning

Den kombinatoriske logik handler om digitale kredsløb, hvor man for hver kombination på indgangene kan sige præcist hvilken kombination udgangen har - der er ikke hukommelse i kombinatorisk logik.

Grundlæggende så består den kombinatoriske logik af Gates, hvor de forskellige grundtyper er Inverter-gate eller NOT-gate, AND-gate og OR-gate. Ud fra disse 3 gates kan man danne NAND-gates, NOR-gates, XOR-gates, og XNOR-gates, som hver kan have en simpel kombinatorisk funktion.

Ved at sætte flere gates sammen, så kan man danne mere komplekse kombinatoriske kredsløb. Det kan være et kredsløb der løser et bestemt kombinatorisk udtryk, eller det kan være en af flere kredsløb, som har en mere generel karakter som Binær Adder, Binær comperator eller Logisk Dekoder. Man kan også med kombinatorisk logik lave en form for Logisk blokering - dette kan også indeholde sekventiel logik.

For at arbejde med et Logisk kredsløb kan man anvende forskellige logiske teknikker, hvor det normalt går ud på at lave Logisk Reduktion, for at simplificere kredsløbet mest muligt. De fleste teknikker tager udgangspunkt i Boolesk Algebra, der er en matematisk gren, der handler om binære tilstande. Der findes en række regneregler for logiske udtryk, hvor et specielt udtryk er De Morgan, som angiver en speciel måde at reducere på. Man kan også anvende Karnaughkort, hvor specielt teknikken til Karnaughkort udlæsning er vigtig. Det giver en bestemt optimeret måde at reducere på, eller man kan anvende Automatisk reduktion, hvis man mere er til det. En speciel gren er at lave NAND-reduktion eller NOR-reduktion, der går ud på at reducere kredsløbet ikke til færrest mulige gates, men færrest mulige gates af een type.