Kodning

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Kommunikationsmodel

Kommunikationsmodellen indholder afsender – meddelelse – modtager. Men under hver kategori, er der flere ting, som befinder sig, disse er en del af den udvidede kommunikationsmodel, en af disse er kodningen. Indkodningen er den måde hvorpå afsender sender sit budskab, hvor afsenderen skal have fokus på målgruppen. Når man gerne vil have sit budskab ud, er det vigtigt at vide hvordan modtageren afkoder den måde hvorpå afsender har valgt at kode sit budskab, dette er afkodningen, som på kommunikationsmodellen befinder dig lige før modtageren.

Krav til bedst mulig kodning

"Kode" kan være så simpelt som "Det danske sprog", men man skal i en kommunikations situation være bevidst om koden. Den skal passe til både medie og målgruppe, det går fx ikke at skrive en tekst på dansk til engelsksprogede brugere, medmindre man ved at målgruppen også kan dansk.[1]

Når modtageren får ens besked, via det medie man nu har valgt, vil vedkommende også afkode budskabet, men ikke altid på den måde man selv har indkodet budskabet. Fx hvis man har valgt at kode sit budskab vha. symboler, men på grund af fx en anden kultur, vil modtageren tolke budskabet anderledes. Det er selvfølgelig noget man, så vidt som muligt, helst skal undgå, derfor er det vigtigt at have kodningen i baghovedet, når man ser på hvordan budskabet kommunikeres ud, så misforståelser undgås.


Referencer

<references>