Sociale Medier

Fra Holstebro HTX Wiki
(Omdirigeret fra Kategori:Sociale Medier)
Skift til: navigering, søgning
Facebook

Sociale medier er medier hvor man kan kommunikere med andre personer online. Man kan også betegne det som et stort fællesskab på internettet. Sociale medier er bygget på grundlaget af Web 2.0[1], hvor brugeren selv bidrager med indhold til internettet - også kaldet brugergenereret indhold. Hver enkel bruger bidrager altså med hver sit indslag.

Eksempler

Når man nævner sociale medier, kommer man automatisk til at tænke på Facebook. Facebook er det største sociale medie her i Danmark med flere millioner brugere. Facebook fungerer på den måde at hver bruger har en profil. På denne profil kan de selv bestemme designet, og hvilke billeder man vil have vist. For at interagere hinanden skal man først lave en venneansøgning, som begge parter skal godkende. Dette sikrer, at mennesker man ikke vil i kontakt med, ikke kommer i kontakt med en.

Hele idéen i Facebook er, at skrive de såkaldte statusser og dele billeder. Når man skriver en status eller deler et billede, får dine venner en notifikation, som vises op på deres forside.

Så er der også forums og blogs. En forum er ofte relateret til problemer og en blog er mest et sted hvor man fortæller om en oplevelse.

Sociale medier i andre lande

Her i Danmark dominerer Facebook. I andre lande er tilstanden anderledes. Her er medier som Twitter og Myspace mere kendte. Konceptet bag disse to er fuldstændig det samme som i Facebook - siderne er bare udformet på en anden måde.

Afhængig

Når man taler om sociale medier taler man også ofte om afhængighed. Det man mener når man siger afhængighed er at man er afhængig af at være ’’på’’ hele tiden, dette kan være at tjekke sine venners status på facebook, tjekke sin mail eller kigge de nyeste nyheder igennem.

Der er lavet mange studier på hvorfor vi bliver afhængige og mange mener noget forskelligt. En af teorierne er blandt andet at vi ikke er afhængige af de sociale medier, men vi er afhængige af vores venner. Det der får os til at bruge de sociale er vores venner, vi søger den sociale kontakt som gennem de sociale medier er blevet nemmere at få adgang til end de var før.[2]

Hvis denne afhængighed har taget over så lider man af noget som hedder FoMO, eller ’’Fear of Missing Out’’ hvis man her et højt niveau af FoMO så er man hele tiden nødt til at holde sig opdateret. Forskere har fundet ud af at denne trang kan bunde sig i tilfredsstillelsen ved belønninger. Når man er ude blandt mennesker skal man hele tiden være opmærksom på det forskellige tegn folk sender, hvordan de griner, taler, hvad de siger og så videre, dette er i de sociale medier som facebook blevet kogt ned til et simpelt ’’like’’. At få et like betyder at folk anderkender dig og at få et like er som at få en belønning og dette er noget folk kan blive afhængige af.[3]


Men det er ikke kun det at snakke og være social, der er også lavet en masse online spil, som kræver ekstremt meget tid foran skærmen, ’så man kan blive den bedste’, der vil jo altid være en der er bedre end den anden. Spileksempler: World of Warcraft(WoW) eller Diablo III. Men ikke alle af disse spil kan ses som en social media, da der er nogle online spil det ikke kræver at snakke med andre f.eks. Counter-Strike.

Sociale medier/industrielle medier

Industrielle medier er traditionelle medier, som man i daglig tale bare kalder "medier". Det kunne være DR, TV2, JyllandsPosten, Ekstrabladet osv.[4]


Der er nogle helt klare forskelle på disse to typer for medier:

Dialogiske

  • I det industrielle medie skulle brugeren bare rammes af mediet, fx i en reklame. I det sociale medie er brugeren blevet aktiv, og distribuere, skaber og forbruger selv indhold.

Bruger genereret indhold Web 2.0

  • I modsætning til industrielle medier hvor indholdet er blevet lavet af en redaktion, bliver det i sociale medier lavet af brugerne.

Åbne mediekanaler præget af plasticitet

  • Industrielle medier har faste sendetider, og man ved hvornår der bliver tilføjet nyt indhold. I sociale medier kan der komme nyt indhold hele tiden, og der er ingen faste rammer.

Inklusive i stedet for eksklusive

  • Sociale medier er inklusive. Inklusive betyder, at alle nu kan skrive indhold. I industrielle medier er kommunikationskanalen forbeholdt de veluddannede. Man kan også sige, at der er sket en demokratisering af kommunikationen.

Fra markedstænkt kommunikation til dialog

  • I stedet for at blive talt til i industrielle medier, bliver der nu talt med i de sociale medier.

Referencer

<references>