Programmeringsbegreber

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Der findes en del begreber det kan være en fordel at have styr på når man skal programmere, specielt, hvis det er JAL man programmerer.

Syntaks

Syntaks er den måde noget skrives på i et programmeringssprog.

Hvis man afviger fra syntaksen, så kan programmet enten ikke afvikles (specielt hvis det er et fortolket sprog som javaScript eller PHP), eller også kan det ikke oversættes, hvis det er et compileret sprog som f.x. JAL, Pascal eller de fleste C-varianter.

JAL-syntaksen er meget lig den syntaks man finder i Pascal, men den er selvfølgelig tilpasset at det skal kunne afvikles i en PIC.

Talsystemer

Når man lagrer et tal i en computer i dag, så bliver det lagret i binært format altså som 1'er og 0'er, men de fleste maskiner i dag organiserer disse bits i klumper af 8, altså i bytes.

Når man skal skive et tal, så afhænger det noget af situationen hvordan man ønsker at skrive det.

Man kan komme ud for at det er praktisk at anvende det binære talsystem, altså hvis man kun skriver i 1'er og 0'er - det er mest hvis man skal præcisere hvordan et bit er placeret i f.x. en byte. I JAL kan man skrive binært på formen 0b_0101_0011

Man kan selvfølgelig også skrive tal på normal vis, det er ved hjælp af det decimale talsystem

Da en byte er organiseret som 8 bit, så har man fundet det praktisk at anvende et talsystem der er baseret på 16 i stedet på 10, således at hvert ciffer i det hexadecimale talsystem dækker netop 4 bit, så en byte kan skrives med to hexadecimale cifre.