Photoshop

Fra Holstebro HTX Wiki
(Omdirigeret fra Kategori:Photoshop)
Skift til: navigering, søgning
Her ses Photoshops Icon/logo

Photoshop er et program udviklet af firmaet Adobe. Programmet bruges ofte til billedmanipulation eller billedredigering. Der er mange som bruger Photoshop til at designe hjemmesider i. Så Photoshop har mange funktioner og kan bruges til mange forskellige ting.

Programmet findes i mange forskellige udgaver, men de mest almindelige nu til dags er CS3, CS4 og CS5, hvor CS5 er den nyeste version. Photoshop kan enten købes for sig selv eller igennem en af Adobes pakketilbud, såsom Master Collection. Photoshop kan også bruges sammen med andre Adobe programmer. Det kunne være programmer som Illustrator, Premiere Pro eller Indesign, hvilket er de programmer man ofte benytter photoshop sammen med.

Programmet er udviklet til både Windows og Mac.

Andre undersider til photoshop

Formål

Hvorfor bruge Photoshop? Hvis du skal redigere i et eller flere billeder vil Photoshop være det perfekte program fra Adobe og hive frem og bruge. Fordelen ved at bruge Photoshop til billedredigering eller billedmanipulation er, at man arbejder i lag og på den måde kan styre hvad der skal være øverst og hvad der skal være nederst på billedet.

Udover at man arbejder i lag, kan man tilføje en masse forskellige effekter til enten et lag eller hele billedet. I Photoshop er der mange forskellige effekter og nogle er nemmere og bruge end andre. Det er dog en god ide at lære nogle af disse effekter og kende, da de kan hjælpe en med at gøre ens manipulation af et billede mere realistisk.

Photoshop kan ikke kun bruges til billedredigering og manipulation, men også til at designe hjemmesider. Photoshop koder dog ikke hjemmesiden for en, men i Photoshop kan man designe hvordan hjemmesiden skal se ud. For at hjælpe en kan man fx bruge "Guide lines", hvilket er et rigtig godt hjælpeværktøj i Photoshop.

Der er dog mange flere ting Photoshop kan bruges til blandt andet plakater, visitkort og lignende. Photoshop har bare nogle enkelte problemer med skrifttyper hvis man skal gemme disse ting til tryk, så derfor foreslår mange trykkerier at man bruger enten Indesign eller Illustrator til at tilføje det tekst man skal bruge, mens selve designet sagtens kan laves i Photoshop.

Lag / Layers

En stor og vigtig fordel ved Photoshop er, at man arbejder i lag/layers. Én af fordelene ved at arbejde i lag er, at de ændringer man lægger på billedet ikke behøver at ændre ved orginale billede (eller de ændringer man senere tilføjer). Ændringen kan udelukkende ske på lag der ligger oven på orginalbilledet. Man kan således altid finde tilbage til orginalbilledet, eller fjerne nogle af de ændringer man har lagt på billedet. Når først man har vænnet sig til at arbejde med lag bliver det ren rutine, og noget man nødig vil undvære.

For at øge overskueligheden, er det en god ide navngive lagene/layers med det samme, da det ellers hurtigt kan bliver uoverskueligt. Overskueligheden kan også øges ved at organisere layers i grupper/mapper.

Layers boks.png Layers boks uoverskuelig.PNG

Billedet til venstre viser hvordan man kan organisere ens layers på en ordentlig og overskuelig måde, mens billedet til højre viser hvor uoverskueligt det kan blive hvis man ikke navngiver ens layers.

Udseende

Hvis man aldrig før har arbejdet med Photoshop, kan det i starten godt se skræmmende og forvirrende ud, men når man først man lærer de basale funktioner er det ikke så svært. Som i Illustrator kan man rykke rundt på tingene så det passer til ens måde og arbejde med programmet. Herunder vises et eksempel på hvordan Photoshop kan se ud (Screenshot fra Mac):

Photoshop udseende.png

Det vigtigste vindue i Photoshop, er Layer boksen og værktøjslinjen, hvor de fleste værktøjer er placeret. På billedet er Layer boksen nederst i højre hjørne og her kan man se de forskellige lag som billedet er bygget op af. Værktøjslinjen befinder sig ud til venstre, hvorfra man kan vælge de fleste værktøjer.

Værktøjer

I Photoshop er der en lang række værktøjer. Her finder du en liste med nogle af de vigtigste.

Liste over vigtige værktøjer

- Pen Tool (Genvejstast P)

- Polygonal Lasso Tool (Genvejstast L)

- Eraser Tool (Genvejstast E)

- Brush Tool (Genvejstast B)

- Patch Tool (Genvejstast J)

- Eyedropper Tool (Genvejstast I)

Effekter

I Photoshop kan man tilføje en masse effekter til ens billede eller layer. Der er utrolig mange forskellige effekter at vælge imellem. De fleste findes under "Filter" i menulinjen, hvilket også er vist på billedet herunder.

Photoshop effekter.pngPhotoshop effekter2.png

Windows vs Mac

Photoshop fåes til både Windows og Mac, og da det er to forskellige styresystemer kan det næsten ikke undgåes, at der er en lille forskel i programmets udseende. Så herunder finder du et billede på henholdsvis Mac og Windows.

Photoshop win-vs-mac.jpg

Som man kan se på billedet er det lidt anderledes på Mac. Her kan man se direkte ud til ens skrivebord. For nogle kan det godt virke lidt forvirrende i starten, men hvis man har en Mac er det noget man hurtigt vænner sig til. Dette er nok den største, og måske eneste, forskel der er på de to styresystemer.

Filtyper

Her er nogle af de filtyper man hyppigst arbejder med i Photoshop.

  • Psd
  • Pdf
  • Jpg
  • Png
  • Gif

Typiske start problemer

For at komme nogle af de problemer i forkøbet der uundgåeligt vil kunne opstå, er her beskrevet nogle af de mest almindelige startproblemer.

Layers

Fordelen ved at arbejde i Layers/lag er, at man nemmere kan genskabe tidligere versioner af billedet. Duskal dog være opmærksom på, at det rigtige lag er markeret i layer boksen, når du vil foretage en ændring. Problemet opstår, når du ikke tænker på, hvilket lag der er markeret i layer boksen, og derfor kommer til at foretage ændringer på - måske laget med dit orginale billede!

Fritskrabning (udklip)

For at ændre baggrunden for et motiv, fjerne "røde øjn", lysne eller farve bestemte områder af et billede, anvendes fritskrabning. Ved at arbejde i lag, kan man lægge de forskellige fritskrabne områder oven på hinanden, så det kommer til at fremstå som et enkelt billede.

Der findes mange forskellige teknikker til at fritskrabe med. Fælles for teknikkerne er, at det på et lag der ikke skal være der, enten skal gøres gennemsigtigt, skjules eller fjernes - helst uden at ændre på original-billedet.

Sådan kommer du igang med at fritskrabe:

Normalt vil billedet ligge med et lag der hedder Background - det kan man ikke umiddelbart arbejde i, og laget er da også markeret med en lille hængelås. For at låse laget op, skal du dobbeltklikke på laget. Hermed får du også mulighed for at navngive laget. Hvis du ikke aktivt ændre navnet, kommer det til at hedde 'Layer 0'. Tryk nu på 'ok', hvor efter laget vil være låst om, og du kan gå igang med at arbejde med laget.

PS layer betj.PNG

For at oprette et nyt lag, kan du klikke på 'New Layer' nederst Layer boksen (blå markering). Prøv at give laget en kraftigt afvigende farve (Create new layer - Vælg forgrundsfarve - Paint Bucket Tool), og træk laget ned under billedet. Nu har du følgende lagstruktur:

PS frit layer.PNG

Vælg billedets lag, for at starte fritskrabningen.

Simpel fritskrabning med Magic Wand tool

PS frit magic.PNG

For at begynde at klippe dele ud, så skal man have fundet Magic Wand Tool som vises her til højre, og så kan man klippe en del ud ved at klikke i et område af baggrunden der er ensfarvet. Man kan f.x. får følgende resultat:

PS frit valg20.PNG

Det er ikke så godt et resultat, da der er en del områder der ikke bliver valgt med. Her kan man ændre på tolerancen i toppen af vinduet (rød markering). På den første selektering var tolerancen 20 og på den anden var den 40.

PS frit wand setting.PNG

PS frit valg40.PNG

Når man så trykker delete, så bliver laget gennemsigtigt, og den røde farve træder frem:

PS frit valg del.PNG

Man kan så fortsætte denne metode rundt om det man vil fritskrabe, og justere på tolerancen løbende som billedet kræver det. En del der kan være svær at få gjort helt rigtigt er håret. Som det kan ses her, så vil den klippe dele af håret væk, men de huller der er i håret, hvor den også skulle klippe ud, de er ikke klippet. Det er en af ulemperne ved denne metode.

PS frit valg haar.PNG

Visse områder kan være svære at fange, da farverne ligger meget tæt på hinanden, som vist her:

PS frit valg svaer.PNG

Det kræver noget tålmodighed at arbejde med denne teknik, men til nogle ting kan man få et rimeligt resultat - det svære er stadig håret, som det kan ses her - det er lige som om der er en glød omkring håret, som man ikke kan komme af med, med mindre man beskærer kraftigt i håret:

PS frit valg glow.PNG

Man har også mulighed for at lægge flere valgte dele sammen, ved at bruge indstillingerne ved siden af tolerance (blå markering), og man kan fjerne dele af noget der er valgt.

Simpel fritskrabning med Quick Selection tool

PS frit quick.PNG

Dette værktøj ligger "bag ved" Magic Wand Tool, og man får det frem ved at holde musen trykket ned over knappen, hvorefter værktøjet kommer frem, så man kan vælge det med musen. Det er vist her til højre

Man kan så vælge lidt på samme måde som før, men hvor Magic Wand Tool udelukkende gik på farver, så går Quick Selection Tool også på former, og man kan vælge på forskellig vis.

Hvis man bare klikker, så tager den baggrund inden for den valgte cirkel, men hvis man bevæger den hen over baggrunden med musen nede, så tager den et gennemsnit, og kan finde større arealer.

PS frit quick traek.PNG

Refine edge

Når man har fritskrabet, enten med Magic Wand eller med Quick Selection, så kan man gøre det at man bløder kanten op ved hjælp ad refine edge.

Ideen med det er at begge teknikker enten skærer et pixel væk, eller lader det blive, hvilket betyder at man får en skarp kant mellem de billeder man til sin tid vil sætte sammen - det ser ikke fotorealistisk ud. Derfor kan der være en fordel ved at bløde kanten op.

Det der sker er, at man gør en del af kanten af det fritskrabede gennemsigtigt. Man starter med at markere det man har skrabet væk, og vælger så Select - Inverse, og så klikker man Refine Edge (grøn markering ved tolerance), hvor man så får følgende billede op:

PS frit refine edge.PNG

Her indstiller man på de forskellige håndtag indtil man får et fornuftigt resultat.

Fritskrabning med Layer Mask

Denne teknik er lidt anderledes, da man ikke sletter i det lag man redigerer i, men i stedet angiver hvad der skal være gennemsigtigt, og i hvilken grad det skal være gennemsigtigt.

Man starter på samme måde som før med at lave et ekstra lag under, så man kan se hvad man laver, og så opretter man en Layer Mask på det lag man vil redigere i. Det gør man ved at klikke på New Layer Mask (rød markereing):

PS layer betj.PNG

Som man kan se i layer-fanen, så kommer der en indikation af layer-masken. Den skal man sørge for at den er aktiv (indrammet), så længe man vil udføre skrabningen:

PS layer mask.PNG

Teknikken er så at man med penslen maler sort på layer-masken, hvilket giver gennemsigtighed. Normalt vil man starte med en rigtig stor pensel, så man får taget de grove træk:

PS mask total.PNG

Man fortsætter så med en mindre brush, så man kommer tættere på:

PS mask det1.PNG

Fordelen ved denne metode er at hele billed-informationen bliver liggende i billedet, så man kan redigere i sine fejltagelser, ved at blot maler hvidt i layer masken. Et lille trick er at man kan skifte mellem forgrund og baggrund ved farvevalget, ved den lille buede pil der er ved farveangivelsen:

PS mask farvevalg.PNG

En anden fordel er at man selv kan bestemme hvor skarp man vil have overgangen på de forskellige dele af billedet. Det gør man ved at angive hårheden på den brush man tegner med, i indstillingerne for brushen:

PS layer haardhed.PNG

Til nogle detaljer kan den røde farve være dårlig at arbejde med som baggrund, så der kan det være en fordel at lægge en anden farve ind. Det kan man gøre i et nyt lag på samme måde som det røde - fordelen ved denne teknik er at man kan tænd og slukke det nye lag (her grønt) blot ved at tænde og slukke i laget(rød markering):

PS layer sluk.PNG

Den værste ting at fritskrabe er normalt hår - her må man gå helt tæt på og være ret omhyggelig med det man laver, og så på et tidspunkt acceptere at det er godt nok. Her er vist et lille udsnit af en fritskrabning, hvor jeg endnu ikke har taget stilling til hvordan glasset i brillerne skal håndteres (om jeg vil bevare vanddråberne).

PS mask det2.PNG

Video gennemgang af teknikkerne

Video med omtale af de basale dele af teknikkerne der er gennemgået i de foregående afsnit (7:52):


Direkte Link

Andre tilgange til fritskrabning

De viste teknikker er blot de to grundlæggende tilgange til at fritskrabe - det kan gøres på mange andre måder, hvor det tit er billedets indhold der betyder hvordan man gør det.

På youtube kan man finde mange af de forskellige tilgange til det, som er afhængig af hvilke værktøjer forfatteren er vant til at bruge:

Fritskrabning på hår (3:17):


Direkte Link


Fritskrabning ved hjælp af Pen Tool (2:41):


Direkte Link


En hurtig demo med Quick selection tool (1:19):


Direkte Link


Fritskrabning ved hjælp af Lasso Tool (4:12:):


Direkte Link

Tips og tricks

Herunder vil du finde videoer, som måske kan hjælpe dig med nogle ret små, men vigtige ting i Photoshop. Hvis du ikke kan bruge videoerne til noget er der links til mange tutorials, der måske kan lære dig lidt mere end videoerne.

Du kan også finde en liste med gode genvejstaster, som er værd og lærer.

At oprette et dokument

Når du har åbnet Photoshop er det første du skal gøre at oprette et dokument. denne proces kommer an på hvad du skal lave. fælles for alle er dog at du skal vælge "New..." under Files. et nyt vindue kommer op i billedet. øverst kan du skrive filnavnet. under "Present:" kan du vælge forskellige grupper af dokumentstørrelser. vælger du "International Paper" kan du derefter vælge de gængse udskriftsstørrelser som A3, A4 osv. disse vælges under "size".

Skal du lave noget til nettet kan du vælge "Web" under "Present" og under "size" kan du derefter vælge de mest normale Web størrelser.

Hvis du skal lave noget i specifikke størrelser kan du selvfølgelig tilpasse bredden og højden under henholdsvis "Width" og "Height"

Sørg for at "Color Mode" står på RGB Color.

Når du har valgt ovenstående trykker du "OK" og du er klar til at gå i gang!

Video Tutorial

Denne video viser, hvordan man opretter et dokument i Photoshop

Genvejstaster

Ctrl + D denne genvej bruges ofte. hvis man har brugt "Marquee" eller en af de andre markeringsværktøjer efterlader de en stiplet linje, som viser hvad der er markeret. denne linje fjernes ved at bruge genvejen Ctrl + D.

Ctrl + Alt + z er "fortryd" genvejen, men hvis man kun skal fortryde en gang kan man nøjes med at trykke "Ctrl + Z".

Ctrl + Shift + z er genvejen for "gentag"

Ctrl + T Denne bruges til at "Transformere" et markeret objekt. altså redigere objektets størrelse. derudover kan man, efter at have brugt genvejen, benytte funktioner som "screw", "rotate" og "wrap" ved at højreklikke.

Ctrl + A Markere det hele i dokumentet

Ctrl + Shift + C Kopiere fra alle lag. Hvis man har markeret noget får man selvfølgelig kun det man har markeret.

Ctrl + E Merge layers, hvilket betyder du ligger to lag sammen til et. Hvis du bliver ved med at trykke "Ctrl + E" vil du ende op med kun et lag.

Lag / Layers

I Photoshop er det vigtig at arbejde i lag, og dermed også holde styr på dem! Så her er en lille video der forklarer hvordan man kan holde styr på det, inden det bliver forvirrende og kigge på.

Video tutorial

Eksport til PDF

For at eksportere til PDF går man bare ind i "save as" under Filer, og vælger PDF.

Her får man en dialogboks, hvor man kan vælge Compression

Ved at sænke kvaliteten både i Image Quality og i pixel/inch kan man sænke størrelsen af PDF-filen væsentligt.

Photoshop save pdf.png

Animation i Photoshop

Photoshop har muligheden for at lave Animation, som kan gemmes som GIF-filer.

Links

Photoshop Tutorials - En rigtig god hjemmeside, med masser af Photoshop tutorials

PhotoshopStar - En lang række Photoshop tutorials

psd tuts+ - Tutorials, tips og tricks til Photoshop