Fildeling

Fra Holstebro HTX Wiki
(Omdirigeret fra Kategori:Fildeling)
Skift til: navigering, søgning

Fildeling er som ordet siger, at man deles om filer, dokumenter eller andet.

Fildeling er vigtigt at anvende, når man arbejder i grupper, specielt hvis et af medlemmerne i gruppen udebliver af en eller anden årsag.

Ordet fildeling bruges også ofte om ulovlig download på internettet.

Helt simpelt

Man kan anvender f.x. et USB-drev til at deles om filerne.

Det er så vigtigt at alle får en kopi af alle filer, hver gang man går hjem. Dette er en omstændelig proces, og det svigter tit.

Metoden er altså ikke god at bruge.

Netværksdrev

Hvis man har en fælles adgang til et netværksdrev, så kan man bruge det. Det kræver at alle der samarbejder har adgang til dette drev - det kan etableres (der er i skrivende stund 2011-08-24 ikke adgang for elever til et fælles drev på skolens maskiner), men det vil så have den ulempe, at alle på skolen / årgangen har adgang til filerne.

Dropbox

Hvis bare en i gruppen har en dropbox, så kan der oprettes en fælles adgang (den kan laves offentlig, men det giver igen problemet at alle kan se filerne). Den bedste måde at dele på er ved at share en mappe. Det betyder så at dem man deler med også skal have en dropbox, men det er let og enkelt at installere, hvis man har en mail.

Lectio

Man kan også dele filer i Lectio, ved at man lægger dem i dokumenter. Man kan lægge dem ind til sin klasse i et bestemt fag (opret en mappe til dem, så det ikke blever rodet), eller man kan oprette en egen gruppe, hvor man så lægger dokumenter til gruppen.

Dette har den ulempe, at man skal uploade dokumenterne hver gang man har lavet rettelser, for at man til stadighed har den sidste version liggende.

Google Docs

Så længe det handler om relativ simpel tekst, uden alt for meget formattering, så er google Docs et rigtigt godt bud på samarbejde med dokumenter.

Typisk er det tekst-dokumenter man bruger det til, men der er også muligheden med regneark, præsentationer, forms og tegninger.

Kravet er at man har en gmail-konto, men det er gratis at oprette, og kan på simpel vis knyttes sammen med en anden mailkonto.

Den store fordel er at man kan arbejde flere personer samtidigt på det samme dokument, da det hele gemmes online, og opdateres løbende som man arbejder.

Når man har lavet den største del af tekstredigeringen, så kan dokumentet trækkes ud i wordformat, og redigeres færdigt med de fordele man har i Word med automatisk indholdsfortegnelse osv.

Ulempen er så at man skal have netadgang, for at kunne arbejde.