Internet

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Internettet er et globalt system af computernetværk, som er forbundet til hinanden på kryds og tværs ved hjælp af elektronik samt trådløs og optisk teknologi. Det giver mulighed for deling af mange forskellige slags medier, blandt andet tekst, billeder, videoer, telefonsamtaler, musik og fjernsyn. Man kan bruge internettet til at kommunikere via bl.a. instant messaging, man kan se og læse nyheder og shoppe efter alt mellem himmel og jord. Virksomheder kan også bruge internettet til at udføre hurtige internationale handler mellem hinanden. Internettet har ikke nogen reel administration eller ledelse, hverken indenfor teknologien eller indenfor tilgangen og brugen af internettet. I stedet skal hvert enkelt netværk som er del af det globale internet sætte sine egne standarder for hvad der er tilladt og ikke tilladt.[1] (Se Sociale regler) Alt efter målgruppen kan et netværk have mange eller næsten ingen regler. Et eksempel på et netværk med mange regler kan være de restriktioner som finder sted på nogle folkeskoler og andre uddannelsessteder, hvor mange sider, der ikke er relevante for skolegangen er blokerede. I den anden ende findes f.eks. 4chan's 'random board', hvor der reelt set ikke er nogen regler eller grænser for, hvad man må dele af tekst, links og billeder.

Internettets oprindelse

Internettet startede oprindeligt som et netværk, USA's forsvar brugte i deres projekter i samarbejde med universiteter og videnskabscentre rundt om i landet. Nettet blev brugt til at dele data og informationer til de andre computere i netværket, som blev kaldt ARPANET.

Inden at ARPANET blev oprettet i 1968, havde man allerede tænkt tanken om et globalt internet. I 1962 fremkom datalogen J. C. R. Licklider sit concept om et såkaldt "Intergalactic Computer Network". Hans concept indeholdte langt de fleste af de ideer, som det moderne internet består af idag. For dette blev han forfremmet til leder af ARPA-projektet, men før han nåede at igangsætte nogen kontrakter der skulle udvide hans internet-projekt, forlod han lederstillingen.[2]

Hastighed

Da ARPANET først blev lanceret, kunne de første routere (kaldt IMP'er) understøtte hastigheder op til 50 Kilobyte per sekund. I 1970 blev ny teknologi introduceret, som gjorde det muligt at opnå hastigheder op til 230 KB/sek.[3] I forhold til de nuværende internethastigheder er dette ekstremt langsomt, men man skal tage i betragtning at den mængde data, som blev sendt på ARPANET var meget mindre end den er i dag.

I 1985 blev National Science Foundation Network (NFSNet) lanceret, og ARPANET blev ertstattet med dette nye netværk. Nettet startede med 56 KB/sek links, men i 1987 fik det en stor opgradering til 1,5 MB/sek links. Fire år efter, i 1991, blev forbindelsen opgraderet igen til 45 MB/sek.

Referencer