Hvorfor modeller?

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Man kan spørge sig selv - hvorfor skal vi have modeller i forbindelse med kommunikation?

Det enkle svar er at modeller er med til at give et overblik over noget der kan være ret komplekst, og at man kan få opdelt processen i forskellige trin, hvilket kan give et bedre overblik over hvordan en kommunikation skal opbygges, udformes og forløbe.

Næste spørgsmål er så hvorfor skal der være så mange forskellige modeller?

Svaret her er lidt mere komplekst - det er fordi man kan anvende forskellige modeller til forskellige kommunikations-situationer, men der er også mange forskellige modeller fordi de bygger på hinanden, således at forstå, at nogle modeller er ændringer/udvidelser af andre modeller, så valget af model afhænger både af den der skal bruge modellen og af hvad den skal bruges til.

En simpel model at anvende er HV-modellen, som også kan udvides mere eller mindre - Her er en simpel version af den:
Hv-modellen.gif
HV-modellen venligst udlånt fra berg-marketing.dk

HV-modellen

Hvis de andre modeller er begyndt at virke mere forvirrende end hjælpsomme kan "Hvorfor-modellen" være en ide, da den er meget simpel og ligetil.

Hvad vil du opnå,

Hvorfor,

hos Hvem,

Hvordan,

Hvornår,

Hvad koster det

Det kan udbygges som det passer ind i vores problemstilling: Hvor er vi i dag, Hvor vil vi hen, Hvilke muligheder har vi for at trænge igennem, dvs Hvem er vores konkurrenter, Hvad er vores"share of voice", Hvilke midler har vi til rådighed. Hvorledes skal vi reagere på konkurrenttiltag.

Set i forhold til Kommunikationsplan

En kampagne eller en hvilken som helst anden kommunikation kan tit styres mest effektivt ved at udforme en Kommunikationsplan.

  • HV-spm til kommunikationsplan
  • Hvad er budskabet (hvad vil vi fortælle)
  • Hvem skal vide det (hvem er målgrupperne)
  • Hvorfor (hvilken værdi har budskabet for modtageren)
  • Hvordan skal budskabet udformes (hvorledes trænger vi igennem)
  • Hvem er kommunikator (hvem står som afsender)
  • Hvorledes skal budskabet ud til målgruppen (hvilket medier skal vi vælge)
  • Hvornår
  • Hvor hyppigt
  • Hvorledes virker det (hvilket resultat opnåede vi)

Enkel handlingsmodel

Denne handlingsmodel er enkel, meget nem at bruge og meget universel. Den er meget universel, fordi den kan andvendes på alle aktiviteter. bedst på grund af dens enkelthed og derfor nem at huske. Den har samtidig indbygget det meget vigtige spørgsmål om formålet, eller værdien af det man foretager sig. Betydningen af, at spørge sig selv, hvorfor jeg (eller min virksomhed) har det formulerede spørgsmål, kan ikke overdrives. Metoden er midlerne, udformningen og ressourcerne til at opnå målet.


Links

http://www.berg-marketing.dk/hv_model.htm