Fra 3D-design til 3D-print

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning


Denne side beskriver hvordan, man kan lave et 3D-print med skolens faciliteter. Siden beskriver processen fra at have en idé om et 3D-objekt, til faktisk at kunne have en virkelig model i hånden.

Fra idé til en .STL-fil

Så... Du har en idé til et 3D-print. For at ende med at gøre denne idé til virkelighed, er du først nødt til at tegne 3D-tegningen på din computer. Til dette findes der MANGE programmer, og faktisk er mange af dem gratis. Hvis man søger at lave en meget avanceret 3D-tegning, a la;

Avancerettegning.jpg

, så er det nok nødvendigt at bruge nogle avancerede programmer. På dette link finder du nogle af de bedste avancerede gratis 3D-tegneprogrammer: windowsreport.com. Her er Blender en rigtig god kanditat.

Dog er ens idéer ofte meget simplere. Her kan online værktøjer være ganske tilstrækkelige. Disse online værktøjer er ofte også meget simplere at nemmere at bruge. Desuden er disse værktøjer nemme at bruge til at lave produktorienterede 3D-print, som disse skruer for eksempel:

3Dskruer.jpg

Personligt har jeg aldrig haft brug for andet end online-værktøjerne.

Der er også mange gode online-værktøjer. Der ses nogle forskellige her: all3dp.com. Her kan jeg klart anbefalde Tinkercad. Det er intuitivt, gratis, kræver ingen erfaring med at tegne 3D og er super nemt at bruge! Man skal blot lave en bruger og så er man igang! Her ses et konkret eksempel til hvad en htx'er har lavet i Tinkercad:

Tinkercadeksempel.png

Hvis man gerne vil have lidt basisviden om programmet inden man går igang, så er der en god beginner tutorial her.

Jeg tager nu udgangspunkt i Tinkercad resten af wiki-siden. Dog skulle det være rimelig identisk i andre programmer.

Hvad er en .STL-fil?

Det næste skridt i processen er at få dit design ud af Tinkercad (eller dit 3D-tegneværktøj). Du skal derfor have eksporteret din tegning i .STL-format. .STL er bare en måde at gemme 3D-tegniner i en fil. Ligesom man kan bruge .png eller .jpeg til at gemme 2D-tegninger eller som man bruger .pdf til at gemme pdf-filer.

For at eksportere i Tinkercad trykker man blot på denne knap:

Eksporter3d.png

Hvorefter du skal trykke på følgende knap:

Vaelgstl.png

Du har nu .STL-filen i din "Downloads"-mappe:

Downloads3d.png

Fra .STL-fil til det virkelige print

Det er nu tid til at få .STL-filen ud i virkeligheden. For det første har vi brug for en 3D-printer. Her på skolen har vi en Ultimaker 2 Extended +, hvilket ikke kan tage rå .STL-filer. Man er her nødt til at smide .STL-filen igennem et program, der hedder Cura, som er lavet af Ultimaker.

Cura kan downloades her.

Programmet burde være simpelt at installere. Når du åbner programmet ser det sådan her ud:

Cureaabning.png

For at få din .STL-fil ind i programmet, kan du blot trække filen ind i vinduet eller finde den i File->Open File(s):

Openfiles.png

Du kan nu tweake nogle forskellige værdier. Her er det vigtigt at Nozzle er på 0.6mm, da det er denne tykkelse 3D-printeren bruger. Hvis der er overhængende elementer i 3D-printet, er det også en god idé at vinge "Generate Support" af. Samtidig er det ofte en god idé at vinge "Build Plate Adhesion" af.

Tryk nu "Save to File", og du skulle gerne få en .gcode-fil. Denne skal sættes over på et SD-kort, og sættes ind i 3D-printeren (Ultimaker 2 Extended +).

På printeren vælger du: Print->[din fil].

Dit print skulle nu meget gerne begynde. Held og lykke ;)

Kort guide (tl;dr)

Download 3D-tegneværktøj:

Avanceret: Blender

Simpel/begynder: Tinkercad

Lav en fed 3D thing

Eksportér .STL-fil fra 3D-tegneværktøjet.

Download Ultimaker Cura

Smid .STL-filen ind i Cura.

Nozzle -> 0.6mm, Build Plate Adhesion -> ja, Generate Support -> ja (hvis du har overhængende elementer i printet

Gem .gcode-fil

Smid fil over på SD-kort, ind i 3D-printeren og print