FileZilla

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

FileZilla er et program der kan give FTP (File Transfer Protocole) adgang til en server.

Det vi bruger FTP til på Holstebro HTX er at uploade til HTX-serveren, hvor hver elev har adgang til en server der kan publicere på internettet og en udviklingsserver der kun vises internt på skolens netværk.

FileZilla er et såkaldt open-source FTP-program designet af Tim Kosse. FileZilla startede oprindeligt i 2001 som et skoleprojekt af Tim Kosse og to andre klassekammerater. Kosse har dog udviklet på det siden, og den seneste udgave, version 3.3.5.1, blev udgivet den 21. november 2010.

FileZilla pakken består henholdsvis af et FTP server samt client program. Begge kan downloades gratis fra http://filezilla-project.org.

Normalt vil man kun have brug for Client-programmet.

FileZilla Client

Client programmet bruges til at få adgang, samt downloade og uploade, filer fra en FTP server (f.x. HTX-serveren). FileZillas interface ser ud, som på nedenstående billede.

Det betyder at man kan tage filer man har på sin egen maskine og lægge dem op på en server (typisk en webserver), så de kan ses på internettet, eller hvis man ønsker det, så kan man også hente de filer der ligger på serveren ned på sin egen maskine.

Filezilla interface.PNG

Øverst har vi værktøjslinien. Derunder er et felt, der fungerer som et log over aktiviteten på den tilkoblede FTP server. Til venstre ses to vinduer med mulighed for at navigere rundt i diverse filer og mappen på den aktuelle computer der er i brug. I højre side ses de filer og mapper der er placeret på FTP serveren. Nederst ses en status for den aktuelle trafik, hvad enten det er uploads eller downloads.

Filezilla webmanager.PNG

Under "Websted Manager" kan du oprette en forbindelse til en FTP Server ved, at trykke på knappen "Nyt Websted" og derefter indtaste de nødvendige oplysninger. "Vært" er oftest FTP Serverens ip-adresse, men kan også være et domæne-navn, som det er tilfældet på billedet. Derudover skal du oplyse et brugernavn og adgangskode, hvilket forhindrer adgang for uvedkommende. Trykker man derefter "Tilslut" oprettes der forbindelse til FTP serveren.

FileZilla Server

Med FileZilla Server kan du indstille din computer som en såkaldt FTP Server, hvilket betyder at du kan give adgang til din computer (pas alvorligt på hvem du lukker ind !!!!!). Det betyder at dem du giver FTP-adgang kan downloade og uploade filer til din computer, lige meget hvor end de er i verden, bare de har internet adgang.

Adgangen ind på en FTP-server gøres typisk ved hjælp af et FTP client program, såsom FileZilla Client. Et sådan client program fungerer som et bindeled mellem den aktuelle computer du bruger samt den FTP server du øsnker adgang til.