E-mail

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Email er et begreb, der bliver brugt med henblik på digitale beskeder (virtuelle breve). E-mail kommer af det engelske ord "mail" som betyder "post", og "e" som kommer fra det engelsk ord "electronic" (på dansk "elektronisk") dermed ordet "email". I dag bruger man sin email til næsten alt. Den bruges til at få adgang til de fleste chat sider, og generelt til oprettelse af brugere på de forskellige hjemmesider, hvor det er et krav at have en profil[1].


E-mailens oprindelse

Hvis vi spørger en person hvad de mener, at en E-mail er, vil de svare, at det er et tekststykke, som man sender over nettet til en modtager. Dette er ikke just forkert, men man forbandt ikke E-mail med internet for mange år siden.

Det er usikkert hvordan E-mailing startede. Der er ikke en skaber af E-mailen, men det var noget der stille og roligt blev bygget op af dem som brugte det. Den tidlige E-mail var et program som kunne lægge en besked i en mappe på en andens computer, hvis de var forbundet, så man kunne se E-mailen når man loggede på. Det første kendte program til at gøre dette var MAILBOX, som blev brugt af Massachusetts Institute of Technology i 1965.

Da internettet begyndte at komme frem på markedet, blev E-mail et mere komplekst system. Nu skulle brugerne være i stand til at sende beskeder til en adressen, i stedet for bare til en bruger på deres net. Nu var afsenderen nød til at sende brevet til en bestemt bruger med en unik adresse.

Det er her, man kan begynde med at sætte navn på en af personerne bag E-mailen. Ray Tomlinson er kendt for at opfinde E-mail, eller i hvert fald den version af E-mail, som vi benytter idag. Det var Ray Tomlinson som valgte at bruge det nu kendte "@" i adressen. E-mail fungerede kun over ARPANET (Multinetworking som kom før internet).

E-mail begyndte med at gro i popularitet meget hurtigt. Da internettet og pc'en blev en normal ting, blev E-mail den normale måde at kommunikere på. Problemet var, at det var dyrt konstant at være forbundet til internettet, hvor de fleste i denne periode, betalte for hvert minut de brugte det. Derfor blev der opfundet lagringsprogrammer, som kunne gemme E-mailen på ens computer, så der kunne slukkes for internettet, mens man læste og skrev en respons.

Idag er E-mail en meget almindelig ting. Alle kan sende en E-mail, nu hvor der er kommet venlige brugerinterfaces som google mail, hotmail og yahoo. [2]

Forskellige E-mail programmer/interfaces

Hotmail

Hotmail blev grundlagt i 1996, som et af de første gratis webbaseret E-mail programmer. Hotmail blev hurtigt populært, og havde allerede flere millioner brugere et år efter, at det var blevet grundlagt. Ikke lang tid efter blev Hotmail købt af Microsoft, som var i stand til at lokke mange millioner af brugere til i løbet af ganske få år. Idag er Hotmail dog ikke så populært som det engang har været. Microsoft er også igang med en proces, som erstatter Hotmail med Outlook[3].

Gmail

Gmail blev lanceret i 2004. Ideen bag Gmail, var at det skulle være en mail som blev brugt af Googles medarbejdere. Google valgte dog at udgive Gmail til offentligheden, og købte domæne navnet Gmail. For at teste programmet tidligt i 2004, valgte Google at invitere 1000 "opinion leaders", hvis formål var at teste programmet og se hvordan det virkede, og om det var en konkurrent til andre E-mail programmer og sociale medier. Senere hen på året åbnede Google op for mere plads, og der blev sendt flere invitationer ud. Google valgte at holde programmet "lukket" i et stykke tid, så det kun var folk med invitationer som kunne benytte sig af programmet. Det er dog siden blevet fjernet, og Gmail er blevet utroligt populært og benyttes meget idag. Idag bruges en Gmail account til meget andet end at skrive og modtage E-mails. Siden Gmails grundlæggelse er der kommet programmer til at lave documents, powerpoints og regneark. Dette er idag kendt som Google drive[4].

Yahoo mail

Da E-mail begyndte at blive populært og blev den mest brugte service på internettet, indså Yahoo, at det ville være en god investering og at det gjaldt om at være hurtig og have den største "service". Da Hotmail og Mirabilis, som var de to største E-mail programmer på daværende tidspunkt, prøvede at finde købere, var Yahoo det første firma som bød på begge. De havde dog ikke nok penge til at byde højere end Microsoft og AOL, som købte programmerne for ligeledes 400 millioner og 288 millioner dollars. Yahoo valgte at købe Rocketmail, som blev omdøbt til Yahoo mail. Yahoo fik mange brugere, men det har aldrig haft samme popularitet som Hotmail og Gmail[5]

Referencer

<references>