E-handel

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

E-Handel er sikker betaling ved køb over nettet eller mail. "E" står for elektronisk handel. Det er primært når du køber en varer over en webshop. Alle former for køb over nettet er e-handel. Du kan købe en vare, booke en rejse, overføre penge eller sælge en vare, når det handler om penge og handel over nettet er det E-handel.

E-handel er blevet meget moderne og meget brugervenligt i de seneste år. Folk køber oftere på nettet, da det er nemt og meget hurtigt. Internettet er blevet til en stort markedsplads. Du kan købe alverdens ting over nettet og klare personlige ting, såsom at betale regninger, tjekke bankkontoen eller bestille mad.

I Europa er Danmark et af de førende lande indenfor E-handel. De 5 Lande i Europa hvor der handles mest online, er der størst handel i Norge på (63%), derefter Danmark på (59%),og England på (57%), Holland på (56%) sidst af de 5 er Sverige på (53%).[1]

E-mærket

Billedeksempel
E-mærket[2]


E-handel går inden for sikker betaling over nettet, og en måde at tjekke om webshoppen er troværdig og sikker er at se om siden er e-mærket. E-mærket er en godkendelse af en webshop. Hvis webshoppen har fået et E-mærke er den kontrolleret og godkendt.[3] Når en hjemmeside skal E-mærkes, så skal den først igennem en skarp ansøgningsproces, hvor der bliver stillet særlige krav, som SKAL opfyldes. Hjemmesiden får også en baggrundstjek på de tidligere ejere.


Hvis man selv vil tjekke en webshop er der forskellige trin du kan følge kronologisk. Trinnene er de samme, som E-handel bruger når de skal kontrollere en hjemmesiden. Her er et link til "Guide til god E-handel" Hvis du selv vil starte en webshop op og have den godkendt, kan du opbygge den med kravene fra siden.

Tjek altid om hjemmesiden er E-mærket når du handler. En fordel ved at have E-mærket er, hvis en webshop har forvoldt dig problemer kan du kontakte E-mærket og få dem til at kontakte og undersøge webshoppen. Så de kan fungere, som en slags internet politi.

Handel udenfor EU, kan være en dårlig idé, da du kan risikere at betale told af din vare. Det er ikke sikkert at købe udenfor EU, da reglerne kan være ukendte eller anderledes, måske ikke helt lovlige. Der findes sider hvor ting sælges ulovligt, hvor der ikke er sikkerhed eller garanti.

Trustpilot

Billedeksempel
E-mærket[4]


Trustpilot er en hjemmeside hvor man kan skrive anmeldelser til de forskellige sites[5]. Man kan læse forskellige anmeldelser om en bestemt hjemmeside, hvis man vil have info om det er en god eller dårlig hjemmeside. Du kan selv oprette en bruger og derefter skrive en anmeldelse.

Når man skriver en anmeldelse kan du angive hvor mange stjerne siden skal have og en kommentar til hvorfor den er god eller hvorfor den er dårlig.

Trustpilot er en god idé når du er i tvivl om en anden hjemmeside er sikker at handle på. Troværdigheden bliver bygget op med mange gode anmeldelser, og skaber en tryk fornemmelse for køberen. Med Trustpilot kan man skabe en dialog med virksomhederne og brugerne, hvilket kan forbedre på virksomhedens fejl og på den måde udvikle siden.

Genbrugshandel

Ikke nok med at man kan købe sit tøj på fx H&M, man kan også købe brugt tøj på internettet. Det betyder at når man ikke kan passe sit tøj længere, man kan ikke lide det længere eller man har en anden grund til at sælge det videre. Så kan man lægge det op på nettet og sælge det på den måde. Det er der flere hjemmesider som tager sig af. Hjemmesiderne er en slags "mellemmand" de sørger for at man kan lægge sit produkt op på nettet, og at man kan komme i kontakt med sælger. De overvåger også de forskellige annoncer for at sikre der ikke er nogle der snyder. Hvis en handel er gået igennem og varen ikke kommer, eller den er blevet ødelagt. Så kan man få hjælp af hjemmesiden, så hvis sælger ikke vil give penge tilbage for en dårlig handel, så tager hjemmesiden sig af den person. Nogle af de hjemmesider man kan besøge er. Trendsales[6], QXL[7] og Den Blå Avis[8] På Bilbasen kan man også købe brugte biler[9] Man skal bare huske på, at det er privat personer man handler med, og der kan være nogle derude som vil snyde.

Links

Hjemmeside om E-handel Hjemmeside om E-handel


Referencer