Digital Opgave 10

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Denne opgave er tænkt som en konstruktion der kan lave en forsimplet visning til en måler for en benzin-tank, hvor den kan lave forskellig visning i et syv-segment[1] display.

Displaystyring.

Et syvsegment display skal anvendes til at vise, om en målt værdi er over eller under en bestemt værdi eller eventuel inden for et godkendingsområde. Displayet skal kunne vise følgende tilstand:

L (for lav værdi)
H (for høj værdi)
- (nominel værdi)
(ellers blank)

Dokumenter dette i en kravspecifikation til produktet, og skitser et blokdiagram.

Visning

Visningen skal følge sandhedstabellen herunder:

A B Visning
0 0 (blank)
0 1 L
1 0 H
1 1 -
Principskitse af Kredsløbet

Opgaven

Konstruer et kredsløb med Kombinatorisk logik, der kan klare omkodningen fra indgangene A og B til syv-segmentet.

Der dokumenteres hvordan kredsløbet er opbygget ud fra logiske udtryk for de enkelte segmenter ud fra en Logisk Reduktion af udtrykkene.

De enkelte segmenter i syv-segmentet[1] tænder ved logisk “0” på segmentindgangen (Common Anode CA). Syv-segmentetet er af typen LSD5362.

Der dokumenteres hvordan strømmen tilpasses til segmenterne, og hvordan modstanden beregnes for at få den korrekte strøm, og der dokumenteres med udpluk fra databladet at de logiske kredse kan levere den ønskede strøm.

Opgavekrav

Konstruktionen af kredsløbet dokumenteres, så man kan efterprøve senere, at der kommer de beregnede spændinger og strømme i kredsløbet.

Kredsløbet skal simuleres[2], dette dokumenteres ved relevante skærmdumps, herefter tegnes diagrammet over i Eagle, så man får konkrete kredse med bennumre på - dette dokumenteres selvfølgelig også.

Til slut afprøves kredsløbet ved at bygge det op på fumlebræt, hvor der dokumenteres med målinger på spændinger og strømme, samt en dokumentation af funktionen (at den kan vise de 4 tilstande korrekt).

Teori

Til opbygningen af kredsløbet vælges en logik-familie, enten TTL-logik eller CMOS-logik, hvilket giver forskellige egenskaber med hensyn til spændinger og strømme.

Hvis man ønsker at udvide opgaven kan man anvende de-morgans lov og reducere krdsløbet, så det opbygges udelukkende af NAND-gates.

Referencer