Dia

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Dia
Dia logo.jpg
Dia
Circle of life.jpg
Sådan ser Dia ud
Udgiver Dia Developers
Operativ system Unix-like
Windows
Stabil udgivelse 0.97.1 / January 24, 2010; 20 months ago
Skrevet i C
Type Diagram software
Licens GPL
Website live.gnome.org/Dia/

Dia er et gratis open source program til at lave diagrammer, hvilket bliver brugt mest af folk som har behov for UML(Unified Modeling Language), som bliver brugt af objekt orienterede software ingeniører. Det er en del af GNOME-projektet. Dia blev oprindeligt lavet af Alexander Larsson. Det findes til en lang række styresystemer blandt andet Microsoft Windows.

Dia har en brugergrænseflade, der minder om GIMP, som er et billedmanipulerings program, som også er freeware.

Dia kan bruges til at lave mange forskellige slags diagrammer blandt andet: Flowcharts, ER-diagrammer-, UML-, flowchart- og elektronikdiagrammer. Det er også muligt at tilføje egne objekter.

Udvikling

Dia blev oprindeligt lavet af Alexander Larsson, men han gik videre til at arbejde på GNOME og andre projekter. James Henstridge tog derefter overtog posten som ledende udvikler, sidenhen er han også blevet udvikler på andre projekter.

Dia er vedligeholdt af en gruppe af udviklere Hans Breuer, Lars Clausen, Steffen Macke, Sameer Sahasrabuddhe. Dia er skrevet i C og har et system med udvidelser, der kan skrives i Python.


Formål

Dia 0.97.2 er en Open Source på tværs af platforme diagrammer program. Det er meget kraftfuldt, let at bruge, og gratis!

For at begynde på at bruge Dia, skal du først downloade programmet og installere det.

Nedenfor vil jeg skitsere mange af de værktøjer, du kan bruge til at manipulere objekter i din tegning.

  • I venstre side vil du finde en håndfuld simple værktøjer.
  • Brug markørknappen for at flytte objekter på skærmen.
  • Brug markørknappen til at ændre teksten i et tekstobjekt. Brug forstørre knappen for at zoome ind.
  • Brug knappen med fire pile for at bevæge dig rundt i diagrammet.
  • Brug tekst-knappen for at tilføje tekst til diagrammet.
  • De næste 9 knapper bruges til at tilføje former og linjer til diagrammet. Eksperimenter med dem, de er stort set selvforklarende.
  • Nedenfor er en drop down liste som tillader dig at vælge mellem flere grupper af specielle genstande, der kan bruges i diagrammet.

Til højre er der et gitter, hvor du vil tilføje objekter. Objekter kan ændres i størrelse, flyttes, slettes, kopieres, indsættes og genbruges. Mange objekter har også særlige egenskaber. At dobbeltklikke på objektet vil tillade dig at ændre forskellige egenskaber som farve, bredde, skrifttyper og så videre.

Jeg kan lide Dia, fordi det er nemt at bruge, kraftfuldt, og gratis. Det er stand til at gøre mange af de samme ting, som Microsoft Visio kan gøre, bare gratis!

Installation

I dag (april 2021) er den letteste tilgang til programmet at starte på diagrams.net, hvor man kan arbejde online og gemme lokalt eller i skyen.

Gammel version

Hvis du bruger Microsoft Windows kan du downloade en Windows Installer, vis man blot vil anvende programmet, så er det enkleste at hente installations-filen fra http://sourceforge.net/projects/dia-installer/ eller fra http://download.cnet.com/Dia/3000-2075_4-10833704.html eller http://dia-installer.de/.

Hvis du bruger Ubuntu 10.04 eller nyere, kan du finde programmet ved at søge efter det i tilføj / fjern programmer.

Når programmet er installeret kan du starte programmet ved at klikke på Dia genvejen under start menuen eller programmenuen, hvis du bruger Ubuntu.

Hvis man er interesseret i koden, så kan man downloade hele source-koden fra http://live.gnome.org/Dia/Download, så man selv kan vidreudvikle programmet, hvis man ønsker det.

Introduktion

Start programmet med:

 dia

Klik på Fil / Ny. Du er nu klar til at udfylde diagrammet.

Læg mærke til hovedvinduets layout:

Dia-software.png

Ved hjælp af en kombination af disse værktøjer, kan du lave lige den form du ønsker.

Ligesom GIMP, afhænger Dia i høj grad af den menu på højre museknap inde i diagrammet. Denne menu indeholder alle de diagram-specifikke handlinger og et par andre ting, så du stort set aldrig behøver at bruge menuen til værktøjskassen.

Gemme og Exportere

Man kan gemme filer, så man kan redigere videre i dem senere - det gør man bedst i programmets eget fil-format .DIA , men det kan også arbejde med en lang række andre formater. Det kan blandt andet gemme i de nævnte formater. Man skal blot være opmærksom på at man så ikke kan bruge Dia til at redigere videre med.

Hvis man vil bruge resultatet i andre programmer, så kan det eksporteres i mange forskellige formater, som f.x. PNG, JPG, GIF, BMP, Scalable Vector Graphics og PDF, men også i mere specielle formater som Encapsulated PostScript, Autocad's Drawing Interchange format, Computer_Graphics_Metafile defineret af ISO og Windows Meta File .

Begrænsninger

Dia er SVG output er i øjeblikket ustabilt og kan ikke producere det ønskede resultat, kan du få vist SVG-billeder, før du uploader dem. Nogle problemer kan fastsættes ved at importere dia SVG udgang til Inkscape

Se også:Wikipedia: Grafik tutorials

Om Dia[1].

Referencer