De 4 Designparametre

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

En god måde at forholde sig til design er at kigge på de 4 design-parametre, når man designer noget. Der er ingen der siger at det er hele sandheden, men det giver nogle gode retningslinjer at gå efter.

Form

Formen afhænger af hvilket medie man kommunikerer igennem.

Er det papirformat, så kan det være størrelsen, falsninger, papirkvalitet, udstandsninger og andre overvejelser der indgår.

Er det webformat, så er det helt andre overvejelser, som browserkompabilitet, skærmstørrelse, kodningsformat, mulighed for udskrift osv. der betyder noget.

Der er flere andre formater man kan anvende, og man kan anvende som lyd, video hvor nogle overvejelser går igen, mens der også kommer andre overvejelser ind over. Endelig kan man anvende kombinationer af medierne for at sikre en god form.

Typografi

I valg af typografi (skrifttype) handler valgene meget om funktion og æstetik.

Funktionen af skrifttypen er selvfølgelig at det skal være læsbart og tydeligt, så det man baserer sine valg på er at læseren skal kunne forstå det skrevne bedst og hurtigst muligt.

Æstetikken handler om at det overordnede indtryk ser godt ud, og her handler det om at vælge så brødteksten ser godt ud, og at man vælger overskrifter og rubrikker (teaserere) så det giver en god sammenhæng, hvilket også afhænger af hvilken stilart man vil skrive inden for.

Der ligger mange muligheder inden for at variere typografien, typisk for at fremhæve ting i teksten. Her er det normalt en god ide at være varsom med hvilke virkemidler man anvender, da det hurtugt kan give et rodet indtryk.

Endelig kan man anvende typografier til displays, altså tekster/ord der har grafisk virkning, hvor man har langt større friheder i valget af typografi, men det skal stadig tænkes sammen med resten af designvalgene.

Illustration

Til illustrationer hører både billeder og grafik, der hver kan have flere forskellige betydninger. Det kan anvendes til at pynte på layoutet eller sætte en stil, alt efter hvad man vil kommunikere, men der kan også lægges meget information i både billeder og grafik.

Igen afhænger anvendelsen af illustrationer af hvilet medie man anvender.

Farve

Man kan understøtte god kommunikation med farver, og man kan skabe et voldsomt kaos med farver.

Det er derfor vigtigt at man kender farvernes betydning (begreber, fagudtryk, teorier).

Formålet med at anvende farverne skal man også have en god ide om. Det er ikke kun ens egen smag der betyder noget, man skal i høj grad være opmærksom på hvilken målgruppe man kommunikerer med.

Der er mange valg der skal foretages når man anvender farver, alt efter hvilket udtryk man vil have. Det er vigtigt at have styr på farveteorien, men man skal også tillade sig at være original, så længe man har en linje og ide i det man gør.