Crowdsourcing

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Crowdsourcing er at opnå nødvendige tjenester, ideer, eller indhold ved at få bidrag fra en mængde mennesker. Ordet Crowdsourcing er sammensat af 'crowd' og 'outsourcing'.

Typer af crowdsourcing

Der er forskellige typer af crowdsourcing, dog har de alle det formål at de samler bidrag fra en mængde mennesker.

Design crowdsourcing

Hvis man eksempelvis er på udkig efter et logo til sin virksomhed kan man fortælle en flok designere hvordan man vil have det og hvor meget man vil give for det. På den måde kan man opnå hjælp fra en mængde mennesker til at skabe den ene ting man mangler eller vil have, i dette tilfælde et logo. Med denne type crowdsourcing får man som regel også et bedre resultat da der er mange forskellige versioner at vælge imellem og man kan vælge den bedste ud. Derved har man ved hjælp fra en mængde mennesker opnået et produkt.

Crowdfunding

Crowdfunding handler om at få folk til at donere penge til et projekt. Hvis man f.eks. er ved at udvikle et spil og vil opnå en vis mængde penge, kalder man det crowdfunding. Det vil sige at mange folk går sammen om at støtte et projekt. Dette kan man normalt gøre ved at lave en kickstarter hvor man viser en ide eller et produkt, som man vil gå videre med hvis man opnår et valgt beløb. Folk kan så opnå fordele eller være testere hvis man støtter produktet.

Crowdfunding er mest brugt af designere, velgørenhed, film, dokumentarer og andre ting der kræver at man har penge for at starte.

Opdeling af arbejde

At opdele arbejde og sende små dele ud til en stor mængde folk er også crowdsourcing. Hvis man f.eks. har 10.000 billeder og man skal have sat billedtekster på, for at få kategoriseret dem, kan man bede 10.000 mennesker om at skrive en tekst, eller et ord til et par af billederne og man kan på den måde opdele sit arbejde.

Opdeling af arbejde er en hurtig måde at få gjort en stor opgave og man kan ofte få næsten hvem som helst til at lave opgaven. Dog skal man være opmærksom på at der skal være en fordel ved at lave arbejdet, det vil sige at det skal være attraktivt på den ene eller den anden måde.

Der er også eksempler på denne slags crowdsourcing hvor den foregår uden brugeren opdager det. reCAPTCHA er et godt eksempel på dette.

reCAPTCHA

reCAPTCHA er et godt eksempel på at man kan lave crowdsourcing uden at opdage det.

En CAPTCHA er et program der genererer tekststykker som mennesker kan skrive, mens computere ikke kan. Man bruger som regel en CAPTCHA for at tjekker om personen bag skærmen er en person. Det er mest brugt på sider hvor man skal oprette en bruger og på den måde sørge for at der ikke er en computer som laver uendelig mange brugere.

reCAPTCHA er anden generation af CAPTCHA som bruger det man indtaster på en konstruktiv måde.

reCAPTCHA består af to ord som man skal skrive. Det ene ord er et ord som er blevet forvrænget eller på anden vis gjort sværere at læse. Hvorimod det andet ord kommer fra bøger der bliver scannet. Folkene bag CAPTCHA scanner bøger og de ord som bliver scannet, men ikke forstået, bliver sendt til brugerne som skriver reCAPTCHA og på den måde kan man når 10 personer skriver ordet ind indsamle information om ordet og på den måde hjælpe med at få digitalisere bøger, uden at gøre en ekstra indsats.

Kendte eksempler

Der er mange eksempler på crowdsourcing på internettet.

Wikipedia

Wikipedia er en af de mest kendte eksempler på crowdsourcing. I stedet for at skrive et leksikon selv og ansætte skrivere til arbejdet, gjorde de det muligt for folk over hele verden at skrive information. På den måde blev Wikipedia oprettet ved hjælp af crowdsourcing og er i dag en af de mest omfattende "leksikon".

YouTube

YouTube indeholder også mange koncepter som er i stil med crowdsourcing. Der er en stor mængde af mennesker der sammen skaber et sted på nettet hvor man kan finde alverdens videoer. Det vil sige at folk arbejder sammen for at skabe en helhed, altså crowdsourcing.

Spreadshirt

Spreadshirt er et andet godt eksempel på crowdsourcing. Folkene bag spreadshirt sælger t-shirt, men for at udbrede deres market har de gjort det muligt for helt almindelige folk at sælge t-shirts for dem. Det vil sige at man som bruger kan oprette sin egen lille butik med brugerdefinerede t-shirts. Brugerne får en lille del af salgets indkomst og spreadshirt får resten. På den måde bliver det attraktivt at hjælpe til med at sælge t-shirts.

Fordele og ulemper

Crowdsourcings største fordel er at man kan få et bedre resultat, da flere folk deler deres ideer og viden og på den måde ophøjer hinanden. Crowdsourcing lader dig vælge de bedste dele ude og er med til at forøge kvaliteten af en idé, projekt eller noget helt tredje.

Dog kan det være problematisk hvis man formidler sin opgave dårligt. Folk kan misforstå opgaven og man kan modtage et fordrejet resultat. Dog vil der som regel altid være både gode og dårlige ideer.