Blog

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

En blog er en sjov og nem måde at dokumentere sin hverdag på. Man fortæller offentligt om sit liv på internettet, hvor alle der er interesserede kan følge med i dine opdateringer.

I det 21. århundrede giver internettet alle mennesker en chance for, at dele deres meninger og holdninger. Det er en af de ting en blog er god til.


Blog

Ordet blog kommer fra ”Web log” som direkte oversat betyder "internet journal". Senere, da udtrykket blev udbredt, begyndte man også at kalde selve udviklingen af en blog for ”blogging”.

En blog er en personlig dagbog eller en journal, som du kan bruge til at holde styr på dine noter eller dit materiale. Selv om bloggen oprindeligt blev lavet med det formål at opbevare data online, er en blog blevet til noget helt andet i dag.

En blog er i dag et sted man kan dele alle sine personlige tanker og følelser. Emnet er helt op til den enkelte blogger. Man kan skrive om computere, stole, græsk historie eller jakker. Det kommer udelukkende an på, hvad man finder interessant. Hvis du skriver om et emne, er der en god chance for at en anden person finder dit emne interessant, og vil læse om det.

Du kan redigere din blog som du vil, og du kan vælge om folk skal kunne kommentere dine opslag og hvor meget de skal se. Nogle journalister, politikere, TV-værter og musikere skriver også deres egne blogs [1]. Det er en god måde at holde sine følgere og fans opdaterede og interesserede i hvad du laver. Idéen virker lidt ligesom konceptet bag Twitter og Facebook, men typisk i form af længere "opslag".

Historie

Da ordet blog først kom i brug, var det et bredt defineret udtryk. Nogle mente endda, at den første hjemmeside fra 1992 var en blog. Men ordene blog og blogging blev først populære i 2000[1] med introduktionen af Web 2.0, også kaldet det sociale medie [2].

Det brugerdefinerede blev lige pludseligt populært, og en blog var ikke længere kun envejskommunikation fra afsender til modtager. I dag er det tovejskommunikation, hvor du oplyser læseren og læseren herefter selv kan kommentere.

I starten var en blog bare en video eller et billede med et par kommentarer. I dag kan en blog handle om alt mellem himmel og jord. Du kan lave en blog om madlavning, og sætte nogle videoer og billeder op om emnet, og derefter skrive kommentarer, eller lade dine læsere kommentere på bloggen.

I dag er blogging et bredt udtryk, og blogge kan findes næsten overalt på internettet. Det vurderes, at der findes omkring 100 millioner personer der ejer en blog [2].

Sikkerhed

I dag er sikkerhed på internettet en af de større bekymringer. Derfor er det også vigtigt, at din blog ikke bliver alt for personlig.

Eftersom det er dine personlige tanker og følelser, du skriver om i en blog, skal du selvfølgelig fortsætte med det. Men det er vigtigt, at du holder ting som din adresse og dit telefonnummer for dig selv, og ikke oplyser information om det i din blog. Hav i tankerne, at alle kan finde dig og din blog [3]

Kom godt i gang

Det er nemt at starte din egen blog. Førhen var det mere udfordrende, da der før i tiden ikke var hjemmesider til rådighed til at hjælpe dig med at lave din blog. I dag findes der sider som LiveJournal og Wordpress, som begge kan hjælpe dig med at starte din blog. Her inde kan du få idéer til emner og en skabelon til din blog.

Der er to måder at skrive en blog på. Bloggen kan enten være performativ eller informativ.

Ved en performativ blog er det vigtigt, at du skriver med hjertet, og fokuserer på noget du holder af og noget der interesserer dig. Der er ingen rigtig måde at skrive performativ blog på. Men det vigtigste er, at du har det sjovt når du skriver[4].

Ved en informativ blog tages der som regel nogle bestemte emner op som lægger op til diskussion. Dette kan være nyheder eller religiøs overbevisning, hvor der kommer logiske argumenter og belæg, der begrunder hvorfor, bloggeren mener det han/hun gør. I stedet for at appellere til følelser, bliver der appelleret til det logiske, og til en målgruppe som gerne vil diskutere forskellige emner[4].

Selvom den tekst du skriver er helt din egen, skal du stadig huske at tænke over copyrights til de film og billeder du linker til, eller lægger ind på din side. Hvis du linker til sider, videoer eller billeder som ikke er dine egne, skal du huske at oplyse, hvem der har lavet produktet, og hvor det kommer fra. Derfor er det i de fleste tilfælde bedst at bruge billeder og film som er dine egne [5].

Referencer

Externe henvisninger

LiveJournal