Billeder, layout

Fra Holstebro HTX Wiki
Version fra 18. jan 2016, 07:38 af Bar (diskussion | bidrag) Bar (diskussion | bidrag) (Layout på nettet)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Når man skal lave sin egen hjemmeside så er det vigtigt at man har overvejet hvilket layout der skal bruges, og hvilke billeder der bliver brugt til at illustrere hvad der sker. Et godt layout er også det mange folk vil lægge mærke til når de besøger siden. Hvis det hele harmonere så vil de fleste brugere også se siden som værende troværdig.

Billeder

Når man lægger et billede op på nettet under et specifikt emne, så er det vigtigt at det står klart hvad billedet skal betyde. Det nytter altså ikke noget at ligge et billede op bare fordi det ser godt ud, det SKAL have en betydning for den tilhørende tekst.

Layout på nettet

Layout på internettet indeholder mange forskellige underemner.

Bla.

  • Farvevalg
  • Brugervenlighed

Disse to punkter er de vigtigste, men de er stadig kun en lille del af de ting der skal være styr på. Det er altså vigtigt at det ser godt ud og at det er let at navigere på siden.

Brugervenligt layout

For at få succes med en hjemmeside, så er det vigtigt at brugeren ikke er i tvivl om hvad man skal trykke på for at komme til den ønskede side. Man skal altid sørge for at der ikke er noget der forstyrre brugeren, det kan være en farve som ikke spiller sammen med de andre farver. Hvis de forskellige bestanddele af din hjemmeside ikke harmonere så vil læseren/brugeren komme til at fokusere på det forkerte, og hjemmesiden vil derfor ikke blive udnyttet fuldt ud.[1]

Billeder til udskrift

For at få en fornuftig kvalitet i sine billeder til udskrift skal billederne have en god opløsning.

Ved vektorbaserede billeder som fx SVG-formatet, så betyder det ikke noget da de kan forstørres ud at miste kvalitet.

De fleste billeder er dog pixel-baserede, altså at de består af en række punkter.

Til udskrifter skal man helst ikke under 300 dpi i kvaliteten. Enheden dpi står for dots pr. inch, eller når vi taler om billeder, pixel pr. tomme (25,4mm). Så det betyder at der i de illustrationer man vil anvende skal være mindst 300 pixel for hver tomme der skal udprintes.

Har man en A4 side hvor et billede skal fylde halvdelen i bredden, altså 10,5 cm. Dette svarer til 4,13 tomme, så billedet skal have 4,13 * 300 = 1240 pixel i bredden for at opfylde kvalitetskravet.

Vil man have et billede der skal kunne printes på en A3 i fuld størrelse, så vil kvalitets-kravet være:

Bredde Højde
420mm 297mm
16,53inch 11,69inch
4961px 3508px

Kilder/referencer