Bevægelsescensor

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
En PIR bevægelsescensor

Bevægelsescensoren opfanger infrarødt lys og bruger dette til, at bestemme bevægelse inden for censorens rækkevidde. En bevægelsescensor kan blandt andet være brugbar i forbindelse med lys, da den kan opfange bevægelse og spare strøm ved kun, at have lys tændt i lokaler, når der er folk til stede. En bevægelsescensor ville også kunne bruges i forbindelse med en tyverialarm.


Bevægelsescensor funktioner

pyroelectic censoren

HTX´s bevægelsescensor er af typen PIR. Det betyder, at den censoren fungerer ved, at opfange en lille ændring i mængden af infrarødt lys fra sine omgivelser hvorved sensoren afgiver et svagt signal, der indikerer en ændring i det infrarøde niveau[1]. Dette svage signal forstærkes og filtreres, således at der kan registreres en bevægelse ved at ændre det givne output til høj[2].


Censoren kaldes også for en PIR censor, som står for “passiv infrared sensor”. At den hedder passiv er fordi, den ikke benytter nogen form for energi til at detektere. Der er monteret en pyroelectic censor. Den opfanger bare energi udsendt fra de passende objekter. Modulet specialdesignede skjold, bruges til at dirigere lyset, ind til censoren. [3] Dog er der en høj forsinkelse på ændringer i outputtet. På bevægelsescensoren er der monteret to potentiometre, hvoraf den ene kan mindske denne forsinkelse mellem 0.3s til 5 minutter. Dog kan der stadig forekomme mærkbare forsinkelser. Det andet potentiometer kan justere følsomheden op til 7 meter. [4]

De to potentiometreBevægelsescensoren har 3 pins:

 • PIR Pin “VCC” forsyning til Arduino +5V
 • PIR Pin "GND” forsyning til stel
 • PIR Pin “OUT” digital output

Anvendelse af Bevægelsescensor

Setup.jpg

Bevægelsescensoren kobles til en Arduino således, at der kan måles et digitalt output på den midterste pin. Nu kan man bruge digitalRead funktionen i Arduino IDE til, at aflæse om outputtet giver er lavt eller højt. Hermed kan outputtet bruges til yderliger bestemmelse af funktion i Arduino IDE og ved at tildele en variabel outputtets værdi.

Software til Bevægelsescensor

For at teste bevægelsescensoren kan man tilslutte den, som vist på figur x og bruge test filen ZIP-fil til at vise det givne output.

void setup() {
 // Opsætter det digitale output til pin 7:
 pinMode(7, INPUT);
 Serial.begin(9600);
}


 
void loop() {
 // Printer det digitale output:
 Serial.print("PIN 7 = ");
 Serial.println(digitalRead(7));
 delay(250);
 
}Referencer