Band-pass filter

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning

Band-pass filter

Et band-pass filter er beregnet til kun at tillade spændinger inde for et vist område at passerer og dæmpe værdier uden for dette interval i en sådan grad at de ikke er gældende.

Et band-pass filter er egentligt et sammensat high-pass og low-pass filter. Disse filtrer tillader henholdsvis høje og lave spændinger at passere. Disse er opbygget af et RC-led. Et RC-led fungerer ved at spændingen bliver fordelt over kondensatoren og modstanden og alt efter hvor man måler spændingen får man sorteret enten høje eller lave værdier fra.

Overgangsfrekvens

(Venligst udlånt fra siden om overgangsfrekvens som findes på RC-led. Overgangsfrekvensen er vigtigt når vi taler om filtre. Den bliver også kaldt for cut-off frekvensen, f0. Det er den frekvens der afgør om der er tale om høje eller lave frekvenser. Overgangsfrekvensen er den frekvens hvor R=XC. Den frekvens kan findes ved at indsætte formlen for XC.

Formen for reaktans.png

Diagrammer

Lavpas.png Hoejpas.png

Lavpas til venstre, Højpas til højre

Highpass og lowpass kan så sættes sammen (eventuelt med en forstærker) for på den måde at få et bandpass som altså kun tillader spændinger inden for et meget smalt område. Det er dog vigtigt at huske på at de andre værdier ikke bliver fjernet, men blot dæmpet i en sådan grad at de (ofte) ikke er relevante.

Bandpassfilter.PNG

Som kan ses er Bandpass blot et sammensat High og lowpass filter, med indsat forstærker. Forstærkeren er med da der ellers sorteres for lave værdier fra til at high-pass filteret kan få nogle meningfulde spændinger med.

BandpassIRL.jpg

Her ses et bandpass filter på breadboard. Det er dog mere overskueligt i diagrammet længere oppe. Her er bandpass filteret brugt til at sortere lyde fra, således at det kun er klap der bliver opfanget.