At skrive til nettet

Fra Holstebro HTX Wiki
Version fra 22. aug 2013, 07:42 af Bar (diskussion | bidrag) Bar (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Når man skriver til nettet, så er der mange ting at forholde sig til.

Man skal selvfølgelig tænke over tekstindholdet på hjemmesiderne.

Man læser ikke

Det kan være en grov forsimpling, men der er god mening i at tænke på at brugeren skal kunne få meget ud af ens website, uden at man læser.

Det betyde at man skal kunne scanne en side, og få den vigtigste information ud af indholdet, og man skal være i stand til at finde det man ønsker meget hurtigt.

Den vigtigste pointe er at man ikke læser lange tekster på nettet, men at man udnytter nettets muligheder for links, samt alle de muligheder som multimedie indhold giver.

Tekster til nettet skal opsættes så de kan skimmes, således brugere på enkelt vis kan få et overblik over hvad der er på siden.

Billeder og andre virkemidler

Et billede siger mere end 1000 ord - det er måske ikke rigtigt, men man kan tit kommunikere meget ved hjælp af gode billeder, og langt mere ved hjælp af levende billeder, som f.x. en lille instruktion i en video.

Ud over det, så kan nettet mange yderligere ting, specielt med grafik og farver.

Når man læser på nettet

Man læser selvfølgelig også på nettet, men bare ikke på samme måde som hvis det var en bog. Det skal man tænke over når man skriver tekster der skal kunne fungere på nettet, de skal simpelthen skrives anderledes.

Som det er beskrevet i bogen "At skrive til nettet"[1], så kan man have to forskellige tilgangsvinkler: Firkantet og Rundt.

  • Den firkantede tilgangsvinkel er at man overholder en række regler, som kan gøre tilgængeligheden af teksterne meget bedre.
  • Den runde tilgangsvinkel er at man tænker på at holde brugeren i hånden, så det budskab man har kommer ordentligt igennem.

Det bliver for omfattende at gennemgå alt fra bogen, men et godt trick er at anvende opsummeringen på side 64-66, og så ellers læse de ting man skal have uddybet.

Referencer

  1. Kort og godt om "At skrive til nettet" Ellen Holmboe 2006 - Dansklærerforeningens forlag ISBN 87 7996 198-3