Aktantmodellen

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Her vises aktantmodellen.

Aktant modellen bruges oftest i faget dansk, når der skal analyseres fortællinger - oftest eventyr. Modellen bliver brugt til at skabe overblik og opstille relationer mellem fortællingens karakterer, hvilket er med til at præge historiens stemning of handling. [1]

Der findes 6 karakterer i aktantmodellen, som bliver beskrevet længere nede. Det er også disse karakterer, som ses på billedet til venstre. [2]

De 6 karakterer

Giver

I et eventyr er giveren højst sandsynlig kongen, det er han i næsten alle tilfælde, han har den rolle af at der skal gives noget ud, det kan være i form af belønning, gave, eller sin egen datter prinsessen.

Objekt

Objektet er det Giveren giver ud, det kan være en prinsesse, det halve kongerige eller en stor gave. Objektet er hovedpersonens mål, hovedpersonen vil tage den lange rejse og klare mange udfordringer for at kunne få objektet.

Modtager

Modtageren i alle eventyr er hovedrollen. Det er hans opgave at sørge for at kunne få adgang til objektet uanset hvad det må koste for personen. Det kan være hovedpersonen skal kæmpe mod et fabeldyr, rejse tusindvis af kilometer eller utallige andre prøvelser.

Hjælper

Hjælperen kan være en meget varierende rolle, det kan være en levende person eller det kan være en ting. Oftest er det en person der hjælper, i eventyr kan det være en troldmand, en magisk genstand eller hovedpersonens bedste ven, far eller hund.

Subjekt

Subjektet kan også være hovedpersonen, det er ham eller hende der tager den lange rejse, som egentlig bare modtager hjælp fra hjælperen og modstand fra modstanderen.

Modstander

Modstanderen kan være en heks, en drage eller mange andre udfordringer, det kan også være man skal svare rigtigt på et spørgsmål eller noget andet.

Referencer