Adapter

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Adapter som vi har i afdelingen

Begrebet adapter dækker over at tilpasse noget, og anvendes generelt om noget der danner en overgang fra et system til et andet[1].

I denne sammenhæng anvendes ordet om en omformer der kan forsyne en opstilling med lavspænding, normalt tilsluttet 230V.

Adaptere kan give forskellige typer udgangs-spænding:

  • Vekselstrøm (AC)
  • Ureguleret Jævnstrøm (DC) - her vil den have en påstemplet værdi, men vil typisk op til den nominelle strøm give en højere spænding.
  • Reguleret Jævnstrøm (DC) - dette vil normalt være en fast spænding uafhængigt af belastningen.

Special-adaptere

Til mange forskellige apparater medfølger en adapter, så er tilpasset det apparat den bliver leveret til. Her kan den enkelte adapter tilpasses det spændingskrav og det krav om strøm der er til det givne apparat.

Man ser typisk adaptere til at lade mobiltelefoner med, samt til mange små apparater som digitale fotorammer, routere og switches.

Universal-adaptere

Man kan få en del generelle adaptere, hvor nogle typer kan indstilles til forskellige spændinger, som den der er vist på billedet til højre. Det er en af de typer vi har i afdelingen, hvor den kan levere fra 3 til 12 V DC ureguleret.

For at en universal-adapter kan anvendes til forskellige apparater, så vil der normalt medfølge en række forskellige stik, hvor man som illustreret herunder kan skifte stikket.

Stikket der kan vendes

En ting man skal være opmærksom på, når det er en DC den leverer er at stikket kan vendes, og at det derfor skal vende rigtigt, for at apparatet fungerer korrekt. Man kan i visse tilfælde også ødelægge apparatet, hvis spændingen vender forkert.

Referencer