7-segment-display

Fra Holstebro HTX Wiki
Skift til: navigering, søgning
Syv segment display

Et syv-segment display er som billedet viser syv aflange lysdioder, der sidder placeret i en blok, så det kan danne tallene 0-9 ved at tænde forskellige lysdioder. De fleste syv-segment har ligeledes en 8. lysdiode, der kan fungere som punktum / decimal-komma.

Placering af segmenter

De syv segmenter navngives normalt a-f, og som illustreret her kan man vise de 10 cifre med de viste kombinationer.

Visning af tallene med segmenter
Visning af tallene med segmenter

Man kan naturligvis også få displayet til at vise andre tegn, hvor nogle dekodere også kan vise tegnene A-F som de hexadecimale cifre der kan repræsenteres ved 4 bit binært. Nogle af tegnene A, C, E og F er meget oplagte, mens B og D som store bogstaver vil komme til at ligne 8 og 0, så der vil man typisk vise dem som små bogstaver b og d.

Forbindelserne i displayet

De 7 eller 8 lysdioder der er i segmentet har selvfølgelig den ene ende ført ud, så man kan få dem til at lyse individuelt, men den anden ende skal normalt bare forbindes til enten forsyning eller stel, alt efter om man vil tænde lysdioden med et højt signal eller et lavt signal.

Dette giver to forskellige typer, nemlig Common-Anode og Common-Cathode displays. Forskellen er illustreret her:

Common Cathode       Common Anode

Driver

For at lette arbejdet med at vise de 7 segmenter som tal, så kan man anvende en driver/decoder der omsætter fra en 4 bit binær kodning af tallene til de 7 segmenter.

Et eksempel på dette er en CD4511 CMOS-driver.

Modstande

Da en typisk lysdiode skal forspændes med ca. 2V vil det være uhensigtsmæssigt at placere den resterende spænding på enten driveren eller på den mikrocontroller man anvender til at tænde segmenterne med. Derfor placeres en seriemodstand til hvert enkelt segment, således at effekten brændes af der.

Resistorer på et 7-segment
Resistorer på et 7-segment

Dette gør også at man kan styre strømmen i lysdioden, som det er gennemgået i Strømberegning for LED. En typisk strøm til et 7-segment vil være 5, 10 eller 20 ma pr. segment.

Displayvisning til dokumentation

Når man skal dokumentere en opstilling eller et program, hvor man anvender et 7-segment display, så kan det være rart at kunne vise hvad der skal stå/står i displayet.

Det kan man selvfølgelig løse ved at tage billeder af displayet når det viser det ønskede, men en anden måde at gøre det på er at udnytte et web-program[1], hvor man kan lave eksempler på displayvisning i forskellige størrelser og farver - der er også mulighed for at vise andre displaytyper.

Herunder vises eksempler på displayvisninger lavet på avtanski.net 7-Segment-side. Som standard laver siden LCD-displays, så man skal vælge 7-Segment under Display Type.

Eksempel på visning af et 7-segment-display
Eksempel på visning af et 7-segment-display

Referencer

  1. 7-segment visning ved avtanski.net hvor man kan lave eksempler på displayvisning