Log indAndre billed-formater

Dette er ikke en komplet gennemgang af alle filformater, men blot en omtale af lidt flere af de filformater man møder, og hvordan de forholder sig til de 3 gennemgåede filformater.

TIF-formatet

Er et format ligesom BMP, der ikke har noget kvalitetstab, men som også fylder meget. Bliver specielt brugt i den grafiske industri.

PNG-formatet

Er et format der kan kombinere de bedste egenskaber fra JPEG og GIF, da det både kan gengive grafik på en pæn måde, og kan gemme billeder i fotokvalitet. Formatet er godt, men det er endnu ikke alle programmer der understøtter det, og det har nok heller ikke slået igennem, fordi de fleste kameraer stadig bruger JPEG-formatet.

JPEG2000-formatet

Et ny format med bedre komprimering og bedre kvalitet end JPEG. Formatet er endnu ikke i normal brug.

PSD-formatet

Er det format Photoshop gemmer i, hvor alle oplysninger om lag osv. er gemt. Filerne er meget store, og kan sjældent læses af andre programmer end Photoshop.

SWF-formatet

Er flash-filer. Det er et vektor-format, der kan indeholde mange forskellige ting. Objekter, animationer og endda video. Formatet har den ulempe, at det kræver en afspiller, samt at der er mange versioner af formatet, så man kan nemt komme ud for filer der er for nye, med mindre man hele tiden holder sin afspiller opdateret.

 

Webmaster: Bent Arnoldsen Kontakt-oplysninger