Log indBMP formatet

Billeder i BMP format har fået et meget blakket ry, da de for det meste knyttes sammen med programmet Paint, der er et simpelt pixel-baseret tegneprogram, der i sin grundform altid har været med i Windows. BMP formatet er også førhen blevet brugt til at gemme billeder der er en del af windows styresystemet.

Da BMP formatet kan gemme alle farveinformationer om alle pixels i billedet, så har det den store fordel, at der ikke forsvinder information fra billedet, og det kan gengive både fotokvalitet med mange farver og grafiske billeder med skarpe kanter.

Ulempen ved BMP formatet er så at filerne er meget store, da alle pixels gemmes. Det gør også at formatet ikke er meget brugt i dag, og slet ikke til professionel brug på internettet.

Der er egentlig en del forskellige formater i BMP. Man kan gemme med forskellig farveopløsning, lige fra billeder med kun 2 farver (sort og hvid) til 32 bit farveopløsning.

For at illustrere hvor meget det fylder har jeg lavet logoet i 6 gange så stort, som man normalt bruger det:
Logo i en god kvalitet

Selvom det er oppe i den kvalitet fylder billedet kun 8 kByte i GIF-format.

Herunder ses billedet i BMP-format, hvor det først er skaleret ned til normal anvendelse på nettet, og derefter forstørret 4 gange. Den fil fylder faktisk 33 kByte, selvom det er tydeligt at der er gået meget tabt ved konverteringen.

Logo i BMP-format skaleret ned til internet brug
Logo i BMP-format forstørret 4 gange

 

Webmaster: Bent Arnoldsen Kontakt-oplysninger