Log indPixel-baseret grafik

Når vi snakker billeder, så er de fleste billeder vi ser opdelt i pixels, og normalt er det ikke noget problem at se billedet, selvom det faktisk bare er små firkanter.

Lille smiley

Jeg vil illustrere det her ved at tage et lille billede vi kender godt, nemlig en lille smiley, som man ser dem masser af steder på nettet. Set i den størrelse, så genkender vi ansigtet, og lægger selv mund, næse og endda lidt farve i kinderne som der er antydet.
smiley 2 gange forstørret

Hvis man forstørrer den bare 2 gange, så kan man sagtens ane at der er punkter. Vi ser, at den bliver hakket i kanten.
smiley forstørret 4 gange

Går man tættere på og forstørrer den 4 gange, så vil man kunne se at billedet er opbygget af firkanter.
smiley forstørret 16 gange
For lige at sikre forståelsen, så har jeg til venstre forstørret billedet 16 gange, så man helt tydeligt kan se, at billedet består af firkanter. I den forstørrelse er det næsten så grotesk, at man ikke kan se billedet som smileyen længere.

Det er tydeligt at se, at man ikke bare kan forstørre billeder ukritisk, det vil medføre noget kvalitetstab. Det kan dog godt snyde lidt, når man bruger forskellige typer software, da f.x. word vil forsøge at udviske firkanterne, hvis man forstørrer et billede uhensigtsmæssigt. Det kan ses på dette skærmdump taget fra word til højre, hvor jeg også har forstørret originalen ca. 16 gange.
smiley taget fra word

 

Webmaster: Bent Arnoldsen Kontakt-oplysninger